Focul de artificii din capitala Australiei, anulat din cauza riscului de incendii de vegetaţie

in Poluare, Schimb─âri Climatice 30 December 2019 113 Views

Autorit─â╚Ťile din capitala Australiei, Canberra, au decis anularea spectacolului de artificii de Anul Nou, din cauza riscului crescut de incendii de vegeta╚Ťie. ┼×i celelalte evenimente planificate risc─â s─â fie anulate din cauza calit─â┼úii slabe a aerului. Pe de alt─â parte, Sydney va organiza un foc de artificii, ├«n ciuda a peste un sfert de milion de semn─âturi care s-au str├óns ├«mpotriva acestuia.

Capitala Australiei, Canberra, a ridicat ├«n weekend alerta de incendii la nivel sever ┼či a emis o interdic┼úie total─â privind aprinderea focurilor ├«n condi┼úiile ├«n care temperaturile au ajuns s├ómb─ât─â la 38 de grade Celsius. Pentru ultimele zile din 2019 sunt prognozate temperaturi ce ar putea dep─â┼či 35 de grade Celsius, at├ót luni c├ót ┼či mar┼úi.

Mai multe evenimente au fost planificate pentru ziua de marţi în Canberra, începând cu ora 21:00. Dintre acestea, spectacolul de artificii de la miezul nopţii a fost anulat, duminică, prin dispoziţia comisarului Georgeina Whelan din cadrul Agenţiei pentru Situaţii de Urgenţă din Teritoriul Capitalei Australiene (ACT).

┬áÔÇ×Este o decizie prudent─â pentru noi s─â nu continu─âm cu artificiile ├«n ACTÔÇŁ, a declarat Whelan, potrivit agen┼úiei Xinhua.

Mii de persoane urmau să se îndrepte către cartierul central de afaceri din Canberra (CBD) pentru a urmări artificiile, însă Whelan a explicat că riscul este prea mare.

ÔÇ×Avem mii de locuitori din ACT care se duc ├«n puncte de observa┼úie din jurul Canberra, cum ar fi Mount Ainslie, Black Mountain, Mount Pleasant ┼či Red HillÔÇŁ, a spus ea. ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere c─â ├«n aceste puncte de observa┼úie accesul este foarte limitat, la fel ┼či posibilit─â┼úile de evacuare, dar ┼či faptul c─â iarba din zonele respective este uscat─â, ceea ce m-a preocupat cel mai mult a fost riscul de incendiu asociat cu acesteaÔÇŁ, a explicat Whelan.

┼×i celelalte evenimente planificate pe l├óng─â spectacolul de artificii risc─â s─â fie anulate din cauza condi┼úiilor meteorologice nefavorabile ┼či a calit─â┼úii slabe a aerului determinat─â de incendiile din apropiere.

ÔÇ×Events ACT continu─â s─â monitorizeze condi┼úiile meteorologice ┼či smogul pentru a determina dac─â celelalte activit─â┼úi planificate ┼či spectacolele de muzic─â live pot continua f─âr─â artificiiÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat Jo Verden, reprezentantul companiei organizatoare de evenimente din Canberra.

Spectacol de artificii în Sydney

Se preconizeaz─â c─â riscul de incendii de vegeta┼úie va cre┼čte la ├«nceputul acestei s─âpt─âm├óni ╚Öi ├«n vestul Sydney, cel mai populat ora╚Ö din Australia, aflat la 290 de kilometri de Capital─â. Temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius, potrivit Biroului de Meteorologie.

├Än plus, peste un sfert de milion de persoane au semnat o peti┼úie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion ┼či donarea banilor aloca┼úi evenimentului locuitorilor afecta┼úi de incendiile masive de vegeta┼úie, ├«n continuare active ├«n apropierea metropolei australiene.

Totuși, primarul din Sydney, Clover Moore, a respins solicitarea motivând că banii au fost deja cheltuiţi pentru organizarea spectacolului de artificii.

Într-un comunicat emis la data de 18 decembrie în care autorităţile explică de ce nu vor anula spectacolul de artificii se precizează că evenimentul aduce 130 de milioane de dolari australieni la bugetul statului New South Wales, a cărei capitală este Sydney.

ÔÇ×Ar strica planurile a zeci de mii de oameni care vin ├«n Sydney din toat─â ┼úara ┼či de peste m─âri, care au rezervat hoteluri ┼či restaurante pentru a urm─âri artificiileÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicat. Autorit─â┼úile au ad─âugat c─â anularea spectacolului de artificii ar afecta mediul de afaceri din Sydney.

Sydney este primul ora┼č mare din lume care s─ârb─âtore┼čte Anul Nou, iar evenimentul este urm─ârit de milioane de spectatori.

Aproximativ 70 de focare erau ├«n continuare active s├ómb─ât─â ├«n statul New South Wales (NSW) ÔÇô a c─ârui capital─â este Sydney. ├Än total, 34.000 de kilometri p─âtra┼úi ÔÇô o suprafa┼ú─â de dimensiunea Belgiei ÔÇô au fost mistuite de fl─âc─âri ├«n acest stat. Aproape o mie de locuin┼úe au fost distruse, iar nou─â persoane au decedat, printre acestea num─âr├óndu-se doi pompieri voluntari.

Peste 30.000 de persoane, evacuate din Gippsland Valley din cauza incendiilor de vegetaţie

La 650 de kilometri de Capital─â, ├«n regiunea East Gippsland din statul australian Victoria, peste 30.000 de persoane au primit ordin de evacuare luni, la ora local─â 9:00. Temperaturile ├«n cre┼čtere ┼či rafalele de v├ónt risc─â s─â ├«nte┼úeasc─â trei incendii masive care au mistuit deja 130.000 hectare de p─âdure.

Gippsland Valley este o destina┼úie popular─â ├«n perioada Cr─âciunului pentru excursioni┼čti ┼či amatorii de vacan┼úe cu familia ├«n natur─â, iar zona afectat─â de incendii de vegeta┼úie a dep─â┼čit 15.000 de kilometri p─âtra┼úi.

ÔÇ×To┼úi cei din East Gippsland trebuie s─â p─âr─âseasc─â zona ast─âzi din cauza pericolului de incendiu”, se arat─â ├«ntr-un mesaj publicat pe re┼úelele de socializare de CFA Country Fire Authority (CFA) din statul Victoria. ÔÇ×Nu c─âl─âtori┼úi ├«n aceast─â zon─â. Nu este posibil s─â oferim sprijin ┼či ajutor tuturor vizitatorilor afla┼úi ├«n prezent ├«n regiunea East GippslandÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n mesaj.

ÔÇ×Este ├«ntotdeauna o decizie grea atunci c├ónd ceri unei mul┼úimi de oameni s─â p─âr─âseasc─â o zon─âÔÇŁ, a declarat Andrew Crisp, comandantul departamentului pentru situa┼úii de urgen┼ú─â din Victoria pentru Seven Network. ÔÇ×├Äns─â aceasta se bazeaz─â pe dovezi. Ast─âzi avem o prognoz─â potrivit c─âreia va fi cald, foarte, foarte arid ┼či va fi v├ónt, a┼ča c─â avem condi┼úii periculoase ┼či nu vrem ca oamenii s─â se afle ├«n East GippslandÔÇŁ, a ad─âugat el.

Potrivit prognozei, sunt a┼čteptate temperaturi ├«n jurul valorii de 43 de grade Celsius ┼či rafale de v├ónt de 35 de kilometri pe or─â.

ÔÇ×Dac─â nu ie┼či┼úi p├ón─â la ora 9:00, trebuie s─â r─âm├óne┼úi acolo unde v─â afla┼úi deoarece exist─â riscul ca circula┼úia pe autostr─âzi s─â fie ├«ntrerupt─âÔÇŁ, a avertizat el.

Peste 550 de pompieri au fost desf─â┼čura┼úi pentru stingerea incendiilor de vegeta┼úie, ├«mpreun─â cu 300 de pompieri voluntari ai CFA. De asemenea, 70 de avioane ┼či elicoptere pentru stingerea incendiilor sunt preg─âtite s─â intervin─â.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii