Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Folia de plastic ar putea fi înlocuită de un spray care va proteja alimentele

O echipă de cercetători portughezi a inventat un spray cu ingrediente naturale care ține microbii la distanță și împiedică deshidratarea alimentelor și care va putea înlocui folia de plastic.

fructe tăiate

Iniţiativa a apărut după mai mulţi ani de investigaţie şi teste realizate de cercetători de la Centro de Investigaçao de Montanha (CIMO) din oraşul Bragança (nordul-estul Portugaliei), potrivit agenției portugheze EFE, citată de 20minutos.es.

Deocamdată sprayul trebuie să treacă printr-un proces de aprobare din partea organelor oficiale portugheze şi al autorităţilor europene, iar cea care îşi va da avizul pentru a putea fi comercializat va fi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Elementul cheie este un extract dintr-o plantă obişnuită şi un polimer de alge de la care s-a pornit pentru dezvoltarea acestui spray cu care se pulverizează alimentele solide, pentru a le proteja şi conserva o perioadă mai îndelungată.

e4home.ro

Ținând cont de faptul că procesul de înregistrare a patentului încă nu a fost încheiat, cercetătorii nu au voie să dezvăluie nici formula, nici planta de la care se obţine extractul.

Toate ingredientele Spraysafe sunt naturale. Spray-ul are proprietăți antioxidante, deci reduce oxidarea alimentelor, dar este și un bun conservant şi are capacitatea de a reduce dezvoltarea mucegaiului şi bacteriilor. De asemenea, sprayul reduce deshidratarea, astfel încât alimentele îşi menţin mai bine proprietăţile şi aroma.

În timpul testăriilor desfășurate până acum, cercetătorii au observat că alimente precum ciupercile sau hrana rece îşi păstrează mai bine proprietăţile după ce sunt tratate cu Spraysafe.

Isabel Ferreira

Isabel Ferreira, coordonatoarea studiului, subliniază beneficiile produsului pentru industria alimentară. Pe lângă eliminarea plasticului, care are un impact major asupra mediului, producătorii vor câștiga timpul pe care îl alocau ambalării.

„În acest moment, sprayul se aplică pe alimente solide, cum ar fi cârnați, fructe tăiate sau ciuperci, de exemplu”, a mai spus Ferreira.

Aceasta speră ca, în timp, sprayul să poată fi folosit și pe alte tipuri de produse și că, o dată aprobată tehnologia, să poată experimente și cu alți polimeri.

Eliminarea plasticului este un pas decisiv în drumul conservării planetei, de unde şi dezvoltarea de alternative biodegradabile, precum pungile din silicon sau din pânză.

spot_img

Ultimele știri