Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fondatorii alianței împotriva poluării cu plastic investesc miliarde de dolari în noi fabrici de plastic

Companiile fondatoare ale unei alianțe dedicate combaterii poluării cu plastic sunt printre cei mai mari investitori globali în fabrici noi de plastic, conform unui ONG european.

Majoritatea companiilor care au anunțat săptămâna trecută lansarea unei alianțe dedicate reducerii poluării cu plastic a oceanelor vor fi probabil reponsabile pentru creșterea producției de plastic din următorii zece ani.

Împreună, companiile au anunțat că vor investi 1 miliard de dolari în decursul a următorii cinci ani în măsuri de reducere a deșeurilor de plastic și de îmbunătățire a reciclării și vor ridica investiția la 1.5 miliarde de dolari dacă noi membri se vor alătura.

Însă majoritatea firmelor fondatoare au investit zeci de miliarde de dolari în producția plasticului și se bazează pe creșterea ei în următoarele decenii.

Shell, unul dintre semnatari, construiește o fabrică în valoare de miliarde de dolari în Pennsylvania, SUA, utilizând gaze de șist pentru a produce anual 1.6 milioane de tone de polietilenă, cea mai des întâlnită masă plastică.

Gigantul petrolier ExxonMobil, care face parte din alianță, construiește o nouă linie de producție a polietilenei la fabrica din Mont Belvieu, Texas, pentru a spori producția de plastic cu peste 2.5 milioane de tone pe an.

Multe dintre fabricile de plastic sunt asociate cu fracking-ul. Companiile petroliere au investit peste 180 de miliarde de dolari începând cu 2010 în noi operațiuni de fracturare hidraulică, care vor produce materia primă pentru materialele plastice de larg consum, determinând o creștere de 40% a producției de plastic în următorul deceniu.

Rob Buurman, director al ONG-ului de mediu Recycling Netwerk, a declarat pentru The Guardian că este interesant de observat cum industria plasticelor recunoaște în sfârșit că există o problemă cu produsele lor.

„Însă din păcate, această inițiativă nu rezolvă sursa problemei: producția enormă de 400 milioane de tone de plastic în fiecare an, cu 60 de milioane de tone metrice produse doar în Europa.”

Peste 8.3 miliarde de tone de plastic au fost produse la nivel global începând cu anii ’50, producând aproape 6 miliarde de tone de deșeuri. Doar 9% din acestea au fost reciclate. Restul au fost arse pentru a obține energie, contribuind la schimbările climatice, sau poluează mediul înconjurător. Majoritatea plasticelor sunt utilizate pentru producția ambalajelor, care sunt deseori de unică folosință.

Conform lui Buurman, acțiunile de curățare a străzilor, râurilor și plajelor nu vor funcționa atâta timp cât există un flux constant de noi plastice care sunt produse și colectate necorespunzător.

„Acest gen de acțiuni doresc să îmbunătățească imaginea plasticului. Dar plasticele nu au o problemă de imagine – utilizarea lor exagerată în produse cu o durată de viață scurtă este o problemă în sine.”, a declarat Buurman.

Oamenii de știință avertizează că problema poluării cu plastic, care afectează deja semnificativ oceanele, habitatele naturale și lanțul trofic, va scăpa de sub control în următorii ani odată cu creșterea producției materialelor plastice. Aproximativ 8 tone de deșeuri de plastic ajung în mări în fiecare an, conform ONU.

Membrii alianței sunt: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow Chemical, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia, și Versalis.

spot_img

Ultimele știri