Peste 12 milioane de euro din fonduri UE pentru modernizarea staţiei de tratare a apei din Cluj

in Poluare 7 April 2021 72 Views

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj anunţă începerea lucrărilor de modernizare a staţiei de tratare a apei Gilău, printr-o investiţie de peste 12 milioane de euro, din fonduri europene.

Foto: CJC

“Compania de Ap─â “Some┼č” a emis ordinul de ├«ncepere a lucr─ârilor pentru┬á“Reabilitarea ┼či modernizarea sta┼úiei de tratare a apei Gil─âu”, parte a mega-proiectului ├«n valoare de 355,6 milioane de euro finan┼úat prin intermediul Programului Opera┼úional Infrastructur─â Mare – POIM 2014-2020. (…) Contractul de lucr─âri are o valoare de 57.840.000 de lei, cu o durat─â de execu┼úie de maxim 27 luni ┼či reprezint─â cea de-a treia etap─â major─â de investi┼úii ├«n modernizarea acestei sta┼úii de tratare dup─â 1990, consecutiv celor realizate ├«n cadrul programelor de┬áinvesti┼úii din fonduri europene┬áMUDP II (1997-2002) ┼či ISPA (2003-2009)”, se arat─â ├«ntr-un comunicat transmis, miercuri, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, principalele interven┼úii vor consta ├«n reabilitarea micrositelor, a decantoarelor ┼či a sta┼úiei de filtre, respectiv construirea a dou─â noi laboratoare de analiz─â a calit─â┼úii apei.

De asemenea, va fi modernizat ┼či sistemul SCADA, de monitorizare automat─â a activit─â┼úii. Prin derularea procesului de deshidratare ┼či re┼úinere a n─âmolului provenit din decantare, investi┼úia va contribui ┼či la o mai bun─â protec┼úie a mediului.

“Am demarat┬ámodernizarea acestei sta┼úii care furnizeaz─â ap─â tratat─â, de cea mai bun─â calitate, pentru sute de mii de oameni. Fiind o investi┼úie semnificativ─â, de peste 12 milioane de euro, ne bucur─âm c─â am reu┼čit s─â atragem banii necesari dintr-o finan┼úare european─â, degrev├ónd ├«n acest fel bugetul jude┼úului”, a declarat pre┼čedintele CJ Cluj, Alin Ti┼če.

Conform comunicatului, sta┼úia de tratare a apei Gil─âu este una dintre cele mai importante instala┼úii civile de acest tip gestionate de Compania de Ap─â “Some┼č” S.A., capabil─â s─â filtreze, la cei mai ├«nal┼úi parametri, apa preluat─â dintr-o surs─â suprateran─â.

Cantitatea de ap─â tratat─â zilnic este de circa 150.000 de metri cubi, cea anual─â dep─â┼čind 52 de milioane de metri cubi. ├Än urma moderniz─ârii acesteia ┼či dup─â finalizarea aduc┼úiunii Cluj-S─âlaj, sta┼úia de tratare Gil─âu va deservi inclusiv o parte ├«nsemnat─â din jude┼úul ├«nvecinat.

Cite┼čte ┼či:

Zeci de cutii de medicamente expirate, găsite în lacul de unde este alimentat Clujul cu apă potabilă
222 de milioane euro pentru apă potabilă mai bună în România

Comentarii

comentarii