Forum european pentru relansarea utilizarii energiei nucleare

in Energie 27 November 2007 81 Views

Primul forum european consacrat relansarii domeniului nuclear ca sursa "alternativa" de energie in contextul rarefierii resurselor si al luptei impotriva incalzirii planetare a reunit luni, la Bratislava, sub egida Comisiei Europene, circa o suta de politicieni, industriasi, producatori si experti, informeaza AFP.

In deschiderea celor doua zile de dezbateri, premierul slovac Robert Fico i-a salutat pe participanti subliniind ca preocuparea lor pentru relansarea conceptului de energie nucleara ca "solutie alternativa promitatoare" transmite un "semnal pozitiv lumii".

Iar omologul sau ceh, Mirek Topolanek, l-a sustinut: "Decizia de a inchide sau de a nu mai construi noi centrale nucleare este o decizie politica si ea trebuie respectata, dar majoritatea tarilor europene au opotat pentru alta solutie".

Slovacia, Republica Ceha, Franta, Finlanda, Lituania, Bulgaria fac parte din cele 15 tari europene /din 27/ care produc energie nucleara.

Forumul de la Bratislava deschide o "dezbatere fara tabuuri si fara substrat ideologic" despre productia nucleara, scopul lui fiind sa se integreze plenar in politica energiei comune a UE, completand energiile reversibile, s-a bucurat directorul Foratom (asociatie profesionala reprezentand industria nucleara in Europa), Christian Taillebois.

Caci pentru sustinatorii ei, nu exista nicio indoiala: "energia nucleara este in prezent prima si cea mai vasta sursa a productiei fara emisii de CO2", dupa cum asigura un "Program nuclear ilustrativ", prezentat la Bratislava.

Ecologistii si Greenpeace si-au exprimat rezervele fata de securitatea programului si a deseurilor radioactive, iar un grup de protestatari impotriva utilizarii energiei nucleare ti-au manifestat opinia agitand pancarte pe care scria "Nu atomului !" in fata hotelului care gazduia conferinta. Energia nucleara acopera o treime din electricitatea consumata in cadrul UE, potrivit cifrelor difuzate la Bratislava

Comentarii

comentarii