FOTO Cei mai impresionan╚Ťi 10 copaci din lume

in Biodiversitate, Recomandate 3 December 2014 8,002 Views

“Un copac este un organism viu minunat care ofer─â ad─âpost, m├óncare, c─âldur─â ╚Öi protec╚Ťie tuturor lucrurilor vii. Ofer─â umbr─â celor care ridic─â toporul pentru a-l t─âia”, sunt cuvintele atribuite lui Buddha care ne amintesc ce rol esen╚Ťial au copacii ├«n via╚Ťa planetei. Iat─â zece dintre cei mai impresionan╚Ťi ╚Öi speciali arbori din lume:

 

boab-prison-tree-1

 

1. Cireșul japonez

japan-cherry-blossom

├Än Japonia nu se s─ârb─âtore╚Öte Pa╚Ötele, dar se celebreaz─â prim─âvara c├ónd ├«nfloresc cire╚Öii. Floarea de cire╚Ö este neoficial floarea na╚Ťional─â japonez─â. Se s─ârb─âtore╚Öte de secole ╚Öi are un loc important ├«n cultura japonez─â. La sf├ór╚Öitul lunii martie, toat─â na╚Ťiunea a╚Öteapt─â ├«nflorirea cire╚Öilor.

 

2. Stejarul-înger

angel-oak

Copacul se g─âse╚Öte ├«n Angel Oak Park de pe insula Johns l├óng─â Charleston, Carolina de Sud. Se pare c─â stejarul are o v├órst─â de 400-500 de ani, e ├«nalt de 20 de metri, are 8,5 metri ├«n circumferin╚Ť─â ╚Öi produce o umbr─â care acoper─â 1.600 de metri p─âtra╚Ťi. Cea mai lung─â creang─â are aproximativ 55 de metri.

gardenium.ro

3. Arbol del Tule, Mexic

Arbol-del-Tule

Copacul se g─âse╚Öte ├«n centrul ora╚Öului Santa Maria del Tule din Oaxaca, Mexic. Are cel mai rezistent trunchi dintre to╚Ťi copacii din lume. E at├ót de mare ├«nc├ót s-a crezut ini╚Ťial c─â e vorba de mai mul╚Ťi copaci, dar testele ADN au ar─âtat c─â e doar un copac. Se pare c─â v├órsta copacului e de 1.200-1.300 de ani.

 

4. Chiparosul singuratic din Monterey

Lone-Cypress

Copacul de lângă Monterey, California este probabil cel mai celebru reper de-a lungul drumului de 20 de kilometri, un drum pitoresc care trece prin Pacific Grove și Pebble Brach.

 

 

5. General Sherman, Parcul Na╚Ťional din California

General-Sherman-Tree-Sequoia-National-Park-1

General Sherman este un secvoia imens localizat ├«n P─âdurea Imens─â din Parcul Na╚Ťional Secvoia din California. Celebrii copaci din P─âdurea Imens─â sunt printre cei mai mari din lume. ├Än func╚Ťie de volumul lor, cinci dintre cei mai mari zece copaci din lume se afl─â aici. General Sherman este cel mai mare dintre to╚Ťi, cu 11,1 metri la baz─â ╚Öi o v├órst─â de 2.300-2.700 de ani.

 

6. Wisteria din Ashikaga Flower Park, Japonia

Wisteria-Tree-Ashikaga-Flower-Park-Japan

Se spune adesea despre copacul wisteria din Ashikaga Flower Park, Japonia că ar fi cel mai frumos din lume. Cel mai mare și cel mai bătrân din Japonia, copacul este cel mai căutat din parc, iar turiștii se înghesuie să îl vadă înflorit. Wisteria are 143 de ani și arată ca o umbrelă din flori.

 

7. Eucaliptul-curcubeu din Hawaii

The-Rainbow-Eucalyptus-Kauai

Caracteristica acestor copaci este c─â au o coaj─â multicolor─â. Buc─â╚Ťi din coaj─â cad din c├ónd ├«n c├ónd ├«n timpul anului, coaja care r├óm├óne fiind verde aprins, apoi se face albastru, mov, portocaliu ╚Öi ├«n final maro. Eucaliptul-curcubeu se g─âse╚Öte pe insula Kauai, din Hawaii.

 

8. Copacii baobab, Madagascar

baobab

Ace╚Ötia sunt nativi ├«n Madagascar, fiind ╚Öi copacii na╚Ťionali ai ╚Ť─ârii, ├«n Africa ╚Öi Australia. Cei mai mari dintre ei se g─âsesc l├óng─â Morondava, ├«n Madagascar. Copacul poate cre╚Öte p├ón─â la 30 de metri ╚Öi la o circumferin╚Ť─â de 11 metri.

 

9. Uriașul, Sequoia National Park, California

the-president

Secvoia crește la altitudini înalte, rezistă la frig, ninsori puternice, fulgere și crește tot mai puternic. Uriașul din Sequoia National Park din California este al doilea cel mai masiv copac de pe planetă.

 

        10. Ulmul american, din Central Park, New York

american-elm

Ulmus americana este o specie native în America de Nord, putând fi găsit din Nova Scotia până în Montana, sudul Floridei și centrul Texasului.  Poate rezista la temperature de până la -42 de grade Celsius și poate trăi sute de ani.

Comentarii

comentarii