FOTO – Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA

in Biodiversitate 20 February 2021 85 Views

Oamenii de știință au clonat prima specie de animal pe cale de dispariție în SUA, un dihor cu picioare negre, cu ajutorul genelor unui animal care a murit acum 30 de ani, anunţă Reuters.

Credit: USFWS National Black-footed Ferret Conservation Center

Eforturile de recuperare a dihorilor cu picioare negre care vizează creșterea diversității genetice și rezistența la boli au făcut un pas îndrăzneț în 10 decembrie, odată cu nașterea Elizabeth Ann, creată din celulele Willa, un dihor cu picioare negre care a trăit acum mai bine de 30 de ani, anunţă Serviciul SUA Fish and Wildlife. Willa a murit în 1988 și rămășițe sale au fost înghețate în primele zile de studiere a tehnologiei bazată pe ADN.

Elizabeth Ann este crescută la o fermă de creștere a dihorilor cu picioare negre aflată în Fort Collins, Colorado.

„Deși această cercetare este preliminară, este prima clonare a unei specii native pe cale de dispariție din America de Nord și oferă un instrument promițător pentru eforturile continue de conservare a dihorului cu picioare negre”, a spus Noreen Walsh, directorul serviciului Mountain-Prairie Region.

Această specie, singurul dihor nativ din America de Nord, a fost crezută odată dispărută, dar a fost readusă de la aproape dispariția pentru totdeauna, după ce un fermier din Wyoming a descoperit o populație mică pe pământul său în 1981. Câteva exemplare au fost capturate atunci pentru a începe un program de reproducere în captivitate pentru recuperarea speciei.

Dar doar șapte dintre animalele sălbatice originale au fost crescute și toți dihorii vii din zilele noastre sunt strâns legaţi genetic. Acest lucru pune limitări asupra diversității genetice a speciei, cu efecte asupra rezilienței la medii în schimbare și amenințările cu boli emergente.

Departamentul Wyoming Game & Fish a avut previziunea de a conserva genele și a trimis probe de țesut de la Willa la San Diego Zoo Global Frozen în 1988. Ani mai târziu, acest lucru a oferit culturi de celule viabile pentru proiect.

Echipa – care include grupul de conservare a biotehnologiei Revive & Restore, compania privată de clonare a animalelor de companie ViaGen Pets & Equine, San Diego Zoo Global și Asociația Grădinilor Zoologice și Acvariilor – lucrează pentru a produce mai multe clone de dihor cu picioare negre în următoarele luni, ca parte a continuării eforturilor de cercetare.

Inițial, dihorii cu picior negru au început să dispară după ce și-au pierdut habitatul, pe măsură ce fermierii au împușcat și au otrăvit coloniile de câini de prerie care făceau terenurile mai puțin potrivite pentru vite.

Comentarii

comentarii