FOTO Sute de persoane au cerut în Piața Universității stoparea tăierilor ilegale. Trei protestatari au fost ridicați de jandarmi

Câteva sute de persoane au protestat duminică seară la fântâna din Piața Universității față de tăierile ilegale de arbori și au cerut refacerea suprafeței naționale împădurite. Pe parcursul protestului, manifestanții au încercat de patru ori să rupă cordonul de jandarmi. În urma incidentelor, trei protestatari au fost ridicați de Jandarmerie și duși către secția de poliție pe motivul că au refuzat să se legitimeze.

portavoce

Legal sau ilegal, în România sunt defrișate câte 3 hectare pe oră, tocmai din acest motiv participanții de la protestul de ieri au solicitat implementarea și aplicarea legislației în vigoare și anchetarea de urgență a cazurilor semnalate prin Radarul Pădurilor. „Pentru că în România avem cele mai multe păduri virgine de pe teritoriul Uniunii Europene, solicităm ca acestea să fie administrate de o entitate independentă și nu de Romsilva. În privința celorlalte suprafețe de pădure, acestea trebuie exploatate în mod sustenabil. Nu ne dorim să stopăm activitățile economice, însă lemnul trebuie tăiat în așa fel încât pădurea să se poată regenera. De asemenea, dorim să se stimuleze activitatea de prelucrare a lemnului pe teritoriul național, iar exportul de lemn brut să fie interzis”, a spus Claudiu Crăciun, activist de mediu și unul dintre liderii protestatarilor.

copac

Potrivit reprezentanților protestatarilor, suprafața împădurită a României trebuie să fie de minimum 33%, iar pentru a se atinge această țintă, trebuie oprite defrișările ilegale și e nevoie să se demareze lucrări ample de reîmpădurire. „Efortul de reîmpădurire trebuie susținut atât de instituțiile statului, cât și de fiecare dintre noi”, a spus unul dintre manifestanți. Protestatarii și-au declarat și nemulțumirea față de promisiunile făcute și neonorate de președintele Klaus Iohannis, care a spus că problema defrișărilor va fi abordată într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare.

mars

Pe parcursul manifestației, protestatarii au scandat: „Uniți luptăm, pădurea apărăm”, „Pădurea noastră nu e marfa voastră”, „Uniți, salvăm pădurile”. De asemenea, ei au afișat bannere pe care au scris: „Dreptate pentru natură”, „România-i țara mea și nu vreau să plec din ea”, „Stop masacrării României”, „Opriți distrugerea României și a românilor”, „Basarabia vrea România verde”.

steag

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic. Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, a respins, în 20 mai, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis la Codul silvic, adoptând, cu 218 voturi „pentru”, 11 „abțineri” și 95 „împotrivă”, legea în forma inițială. Deputații PNL au criticat noul Cod silvic, în schimb cei ai PSD au susținut legea.

manifest

La dezbateri, reprezentanții liberalilor au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, pe motive procedurale, pentru că nu au fost lăsați să depună amendamente în Comisiile juridică, de agricultură și de mediu, conform regulamentului. Solicitarea PNL a fost respinsă. Însă vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a spus că regulamentul prevede că dacă este votată în comisii respingerea cererii de reexaminare, așa cum s-a întâmplat, nu se mai depun amendamente. Potrivit Mediafax, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost convocată  pentru marți, 9 iunie. Ordinea de zi cuprinde și tema defrișărilor ilegale.
solidaritate
WP_20150607_036
WP_20150607_046
WP_20150607_040

Citește și:

Revendicările ecologiștilor de Ziua Mediului

Strada, ultima baricadă împotriva tăierilor abuzive

spot_img

Ultimele știri