FOTOREPORTAJ Casa Miclescu, cl─âdirea monument-istoric invadat─â de natur─â, risc─â demolarea

in Biodiversitate 14 July 2016 1,578 Views

Casa Miclescu era o adev─ârat─â bijuterie arhitectural─â construit─â la ├«nceputul secolului XX, realizat─â ├«n stil neorom├ónesc, proiectat─â de celebrul arhitect Ion Mincu. Aici, a locuit actri╚Ťa Julieta Ghiga Sz├Ânyi, cea care a interpretat rolul Otiliei, din filmul Felix ╚Öi Otilia, realizat dup─â romanul lui George C─âlinescu. Acum, este invadat─â de natur─â, iar proprietarul ei vrea s─â o demoleze, pentru a construi un bloc.

casa miclescu 0

V-a╚Ťi ├«nchipuit vreodat─â cum ar ar─âta planeta noastr─â dac─â un cataclism major s-ar declan╚Öa ╚Öi omenirea ar disp─ârea instantaneu? Oare ce ar vedea un extraterestru proasp─ât aterizat pe meleagurile noastre? Poate peisaje apocaliptice ca cele de la Cernobil sau Fukushima?

Dar nu trebuie sa facem un a╚Öa complicat exerci╚Ťiu de imagina╚Ťie, pentru c─â sunt locuri, uneori foarte aproape de noi, care ne pot ar─âta imaginea unei astfel de catastrofe. Din p─âcate, ├«n cele mai multe situa╚Ťii, nep─âsarea, ignoran╚Ťa ╚Öi dorin╚Ťa de ├«mbog─â╚Ťire a oamenilor fac sa apar─â astfel de accidente dureroase.

Asemenea cazuri sunt și cele ale conacelor părăsite din România, multe dintre ele declarate monumente istorice. Astăzi am să vă vorbesc în imagini despre unul dintre ele, casa Miclescu.

casa miclescu

Casa era o adevărată bijuterie arhitecturală, realizată în stil neoromânesc, construită la începutul secolului XX, proiectată fiind de celebrul arhitect Ion Mincu.

casa miclescu

├Än aceasta cas─â a locuit actri╚Ťa Julieta Ghiga Sz├Ânyi, cea care a interpretat rolul Otiliei, din filmul Felix ╚Öi Otilia, realizat dup─â romanul lui George C─âlinescu. ╚śi tot aici s-a filmat o bun─â parte din pelicula cu acelasi titlu, singura m─ârturie care a r─âmas ╚Öi care ne aminte╚Öte de frumusetea acestui conac.

casa miclescu

Intr├«nd ├«n acest spa╚Ťiu, ajuns acum ├«ntr-un stadiu avansat de degradare, ├«╚Ťi dau lacrimile c├ónd vezi unde poate duce indiferen╚Ťa.

casa miclescu

╚śi, ├«ntr-adev─âr, este un dificil exerci╚Ťiu de imagina╚Ťie s─â te ├«ntorci ├«n timp ╚Öi s─â fii, chiar ╚Öi pentru o clip─â, martorul balurilor, petrecerilor, concertelor ╚Öi ├«nt─âlnirilor dintre personalit─â╚Ťi importante ale vremii.

casa miclescu

Parc─â ├«ncepe s─â se aud─â un fel de muzica stranie, impregnat─â ├«n pere╚Ťii scoroji╚Ťi ╚Öi chiar glasuri vesele de copii juc├«ndu-se.

casa miclescu

Natura își intră în drepturi în Casa Miclescu

Părăsind visul impresionist, ne întoarcem la realitatea imediată și ne întrebăm dacă nu cumva  natura își recăștigă teritoriile pierdute?

casa miclescu

Casa este invadat─â de o vegeta╚Ťie luxuriant─â, liane, ieder─â, copaci, care te duc cu g─ândul mai degrab─â la o micu╚Ť─â p─âdure ecuatorial─â.

casa miclescu

Iar actualul proprietar, domnul ╚Üi╚Ťi Dumitriu, se bucur─â de aceast─â invazie a naturii, a╚Ötept├ónd cu ner─âbdare momentul ├«n care buldozerele vor putea intra s─â distrug─â ce a mai r─âmas din frumosul imobil, f─âc├ónd loc unui turn din o╚Ťel, sticl─â ╚Öi beton.

casa miclescu

Relevante sunt cuvintele domnului mai-sus amintit: ÔÇ×Dac─â am hot─âr├ót s─â iau un imobil l─âb─âr╚Ťat pe 1.000 ÔÇô 1.500 mp ├«n buricul t├órgului, nu am f─âcut-o pentru cahlele de teracot─â pictate de Luchian ori pentru tavanul cu fresc─â de Mirea. Am f─âcut-o ca s─â fac acolo un turn care s─â ├«mi eficientizeze profitul… Nu ai dec├ót s─â cumperi dumneata restul imobilelor din centru ╚Öi f─â un parc tematic: “Bucure╚Ötii de alt─âdat─â”.

casa miclescu

╚śi chiar dac─â doamna ministru al Culturii, Corina ╚śuteu declara de cur├ónd: ÔÇ×Dezvoltarea ora╚Öului ╚Öi salvarea memoriei ╚Öi identit─â╚Ťii Bucure╚Ötiului nu trebuie s─â se exclud─âÔÇŁ. Din p─âcate, interesele financiare primeaz─â c├ónd vine vorba de salvarea monumentelor istorice.

FOTO și text de Gabriel Botezatu

Comentarii

comentarii