Fotosinteza artificială transformă dioxidul de carbon în combustibil

in Energie 28 April 2015 577 Views

Oamenii de știință încearcă de mai multe decenii să găsească o metodă practică de reproducere a fotosintezei, iar cercetatorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory și de la Universitatea din California, Berkeley au realizat un progres major în fotosinteză artificială. Aceștia au creat un sistem care poate capta emisiile de dioxid de carbon înainte de a fi eliberate în atmosferă și să le transforme în combustibili, produse farmaceutice sau produse din plastic, informează The Huffington Post.

primera hoja artificial rentable

Savanții au creat un sistem care constă într-o rețea de sârme din silicon și oxid de titan care sunt acoperite cu bacterii din specia Sporomusa ovata. Acele “nano-sârme” captează energia solară și o transmit bacteriilor, care convertesc dioxidul de carbon din aer în acetat (un element-cheie din mai multe molecule organice complexe prezente în structura carburanților, maselor plastice biodegradabile și produselor farmaceutice).

“Sistemul nostru are potențialul de a schimba fundamental industria chimică și de petrol. Vom putea produce substanțe chimice si combustibili într-un mod cu totul regenerabil”, a spus Peidong Yang, unul dintre cercetatori aflați în spatele spectaculoasei descoperiri.

Potrivit informațiilor oferite presei, în prezent echipa lucrează la un dispozitiv din cea de-a doua generație, care prezintă o rată de eficiență a conversiei din energie solară în energie chimică de 3%. Autorii invenției suțin că după ce vor obține o eficiență a conversiei de 10% printr-o metodă ce nu va fi costisitoare, tehnologia va deveni viabilă din punct de vedere comercial. 

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră produs prin arderea combustibililor fosili și reprezintă un element major care a contribuit la creșterea temperaturii globale de pe Terra. Fotosinteza este procesul prin care plantele verzi folosesc energia primită de la Soare pentru a transforma apa și dioxidul de carbon în oxigen și carboxidrați. Acest proces s-a dovedit a fi până acum o provocare tehnologică dificilă pentru oamenii de știință.

Citește și:

Energie regenerabilă din plante vii

IEA: Consumul mondial de energie va crește cu 37% până în 2040

Comentarii

comentarii