Fracking-ul contribuie la creșterea emisiilor de metan ale lumii

in Poluare 20 August 2019 39 Views

├Änmul╚Ťirea proiectelor de exploatare a gazelor de ╚Öist prin fracturare hidraulic─â, sau fracking, a dus la o cre╚Ötere semnificativ─â a emisiilor de metan care accelereaz─â criza climatic─â, conform unui nou studiu.

Conform cercet─âtorilor de la Universitatea Cornell, nivelurile de metan care sunt ├«n cre╚Ötere rapid─â ├«ncep├ónd cu 2008 au ca surs─â principal─â opera╚Ťiunile de fracking. Metanul este un gaz cu efect de ser─â mult mai potent dec├ót dioxidul de carbon, ├«ns─â care are o durat─â de via╚Ť─â mai scurt─â.

Cercet─âtorii au ar─âtat c─â metanul atmosferic ├«╚Öi schimb─â compozi╚Ťia de carbon. Robert Howarth, autor al studiului, a explicat c─â propor╚Ťia metanului cu o ÔÇ×semn─âtur─â de carbonÔÇŁ asociat─â cu combustibilii fosili tradi╚Ťionali este ├«n sc─âdere, ├«n compara╚Ťie cu cre╚Öterea concentra╚Ťiilor de metan cu o alt─â structur─â a carbonului.

Emisiile de metan sunt ├«n cre╚Ötere, ├«mpiedic─â atingerea ╚Ťintelor Acordului de la Paris

├Än trecut, cercet─âtorii presupuneau c─â metanul ÔÇ×non-tradi╚ŤionalÔÇŁ provine din surse biologice, cum ar fi vitele ╚Öi zonele umede, ├«ns─â ultimele studii arat─â c─â fracking-ul ar putea juca un rol important ├«n producerea emisiilor.

Teoria prezentat─â ├«n cadrul studiului ar sus╚Ťine o corela╚Ťie ├«ntre cre╚Öterea metanului din atmosfer─â ╚Öi dezvoltarea opera╚Ťiunilor de fracking ├«n SUA ├«n ultimul deceniu.

ÔÇ×Cre╚Öterea recent─â a metanului este masiv─â. Este semnificativ─â din punct de vedere global. A contribuit la o parte din accelerarea ├«nc─âlzirii globale pe care am observat-o, iar gazele de ╚Öist sunt un juc─âtor major.ÔÇŁ, a declarat Howarth.

Cercet─âtorii au atras aten╚Ťia c─â teoria nu a fost ├«nc─â demonstrat─â, ├«ns─â conform lui Howarth, raportul arat─â c─â dac─â oamenii nu vor mai emite cantit─â╚Ťi mari de metan ├«n atmosfer─â, acesta ar disp─ârea, dat─â fiind durata lui scurt─â de via╚Ť─â.

├Äns─â metanul provine ╚Öi din surse naturale. Studii recente au atras aten╚Ťia c─â topirea permafrostului ╚Öi ├«nc─âlzirea zonelor umede va duce la cre╚Öterea emisiilor de metan. ├Än acela╚Öi timp, solurile p─âdurilor din emisfera nordic─â absorb cu 77% mai pu╚Ťin metan dec├ót acum trei decenii.

Comentarii

comentarii