Papa Francisc i-a dăruit lui Trump manifestul său pe tema schimbărilor climatice

in Poluare 25 May 2017 97 Views

Ieri, Papa Francisc a primit vizita oficială a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. După o conversație formală de 30 de minute, Suveranul Pontif i-a făcut cadou lucrările sale pe temele  economiei progresive, a schimbărilor climatice și a non-violenței.

francisc trump combaterea schimbărilor climatice Foto Catholic News Agency

Foto Catholic News Agency

Cele trei lucrări conțin idei fundamental opuse de viziunea Președintelui Americii. În manifestul pentru combaterea schimbărilor climatice, Laudato Si, Papa evidențiează consensul științific privind existența unei încălziri globale provocate de om. La polul opus, Donald Trump și-a exprimat clar în campanie poziția față de lupta împotriva schimbărilor climatice, susținând că fenomenul este o farsă.

Viziuni diferite privind combaterea schimbărilor climatice

Cei doi lideri mondiali nu sunt de acord nici în privința măsurilor care trebuie luate în domeniul protejării mediului. Papa este un susținător al reducerii amprentei de carbon prin reglementări din partea guvernelor.

„Este urgent să dezvoltăm o politică prin care, în următorii ani, să reducem drastic dioxidul de carbon și alte emisii de gaze poluante, prin înlocuirea combustibililor fosili și dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.”

Trump a amenințat că va abroga reglementările Agențiilor de Protecție a Mediului și că va renunța la planul Obama pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul energetic (Clean Power Plan), pe motiv că reglementările împiedică dezvoltarea afacerilor și distrug industria minieră și cea a combustibililor fosili. În plus, a amenințat în repetate rânduri că își va retrage țara din acordul climatic de la Paris, lucru care, teoretic, nu este posibil timp de 4 ani. Numeroși lideri de opinie și reprezentanți de instituții și de companii i-au cerut să renunțe la această idee.

La finalul discuției, referindu-se la lucrări, Trump a precizat că le va citi.

Comentarii

comentarii