Frans Timmermans: Inițiativa renewAfrica este în conformitate cu ambițiile ecologice ale Comisiei Europene

Inițiativa renewAfrica a fost prezentată săptămâna trecută lui Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European. La finalul întâlnirii, la care au participat directori executivi și reprezentanți la nivel înalt ai 18 dintre cele mai importante companii și organizații internaționale active în sectorul energiei regenerabile, Timmermans a preciat că inițiativa este în conformitate cu ambițiile ecologice ale Comisiei Europene și a apreciat activitatea renewAfrica de până în prezent, ca pe o contribuție pozitivă la Strategia globală a UE cu Africa.

Scopul Inițiativei renewAfrica este de a sprijini țările africane să obțină acces la servicii energetice accesibile, fiabile, sustenabile și moderne. Energia regenerabilă se va dovedi fundamentală în dezvoltarea unei economii durabile și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, prin renunțarea la tehnologiile poluante. Pe lângă furnizarea de energie și reducerea emisiilor, potențialul energiei regenerabile din Africa oferă și posibilitatea de a crea noi locuri de muncă, de a stimula industrializarea, de a genera creștere socio-economică incluzivă și de a sprijini țările în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) și a angajamentelor asumate  la nivel național, în cadrul Acordului de la Paris.

„Există un potențial enorm de creștere în Africa, iar accesul la energie va fi un factor major în determinarea vitezei și corectitudinii acestei creșteri. Astăzi, tehnologia eoliană și cea solară pot genera electricitate la cele mai reduse costuri de până acum și pot fi adesea amplasate la nivel local, fără a avea nevoie de rețele electrice extinse care să se întindă pe distanțe mari. Este minunat să vezi cum sectorul privat îmbrățișează oportunități promițătoare pentru investiții, inovare și dezvoltare în Africa. Cu Inițiativa europeană pentru energie verde în Africa, ca parte a noii Strategii a UE cu Africa, vrem să contribuim la furnizarea de energie mai sustenabilă și la satisfacerea nevoilor tot mai mari de energie din Africa”, comentează Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Inițiativa renewAfrica a fost structurată pentru a pune în aplicare proiecte de parteneriat public-privat, astfel încât să creeze condiții concurențiale echitabile pentru industria și investitorii europeni. În acest sens, inițiativa va contribui la adăugarea de valoare la instrumentele financiare europene existente, astfel încât să mobilizeze capitalul public și privat de anvergură necesar pentru crearea unui portofoliu de proiecte de energie regenerabilă sustenabile și finanțabile în Africa.

Cererea de energie a Africii se află actualmente pe un ritm ascendent; cu toate acestea, aproximativ 600 de milioane de oameni de pe continent încă nu au acces la electricitate.

renewAfrica provine din necesitatea unui program condus de UE care să ofere sprijin complet pe parcursul întregului ciclu al proiectului, să asiste la dialogul politic la nivel înalt, să ofere asistență tehnică guvernelor naționale și să ofere instrumente financiare care să elimine riscurile și să consolideze capacitatea de a lua măsuri.

Pentru ca programul să fie pe deplin eficient, ar trebui să evite limitările de tipul tehnologiei pe care o va susține, zona geografică și dimensiunea proiectului, mobilizând astfel capital privat și deblocând proiecte de energie regenerabilă care pot primi finanțare din toată Africa.

Grupurile de lucru ale renewAfrica au elaborat o propunere, care constă în identificarea de posibile țări pilot, prezentarea unui set de servicii de asistență tehnică și elaborarea unui pachet financiar pentru acoperirea riscurilor majore de investiții. Inițiativa a ajuns acum la punctul în care poate contribui la obiectivele diplomației ecologice ale UE în Africa.

„Suntem foarte mândri să prezentăm astăzi rezultatul efortului depus de la lansarea Inițiativei renewAfrica, care reunește contribuția jucătorilor din industria europeană de energie regenerabilă”, explică Antonio Cammisecra, președintele Inițiativei renewAfrica. „Credem că un program atât de inovator precum renewAfrica poate juca un rol important în procesul de dezvoltare economică durabilă a Africii, în conformitate cu viziunea europeană a unui viitor mai incluziv și mai drept.”

Lansat în iunie 2019 la Roma de Fundația RES4Africa și susținut de 27 de părți interesate, din lanțul valoric al energiei regenerabile europene, renewAfrica a inițiat, totodată, un dialog solid cu guverne și instituții africane, precum Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Africa (UNECA) și Uniunea Africană (UA), și a fost susținută, printre altele, de Vera Songwe, subsecretar general ONU și secretar executiv al UNECA, și Romano Prodi, fost președinte al Uniunii Europene.

Semnatarii declarației de intenție sunt: AFRY, Cassa Depositi e Prestiti, COFIDES, DNV GL, EDFI, EDP Renewables, Enel Green Power, Enercon, European Investment Bank, FMO, GE Renewable Energy, GWEC, Intesa Sanpaolo, Nordex, Nordic Energy Research, Norfund, Prysmian, PwC, RES4Africa Foundation, Schneider Electric, SDA Bocconi, Siemens Gamesa, SMA, SolarPower Europe, Soltec, Vestas, Wind Europe.

Citeşte şi:

O companie din Ungaria produce pavaje solare care pot alimenta cu energie clădirile -FOTO
Clujul construiește primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

 

spot_img

Ultimele știri