Francezii ar putea primi 2.500ÔéČ pentru biciclete electrice

in Transport 15 April 2021 37 Views

Fran╚Ťa le-ar putea oferi proprietarilor de ma╚Öini vechi p├ón─â la 2.500 de euro ├«n schimbul rablelor, bani care vor fi folosi╚Ťi pentru achizi╚Ťionarea unei biciclete electrice.

ÔÇ×Pentru prima dat─â este recunoscut de c─âtre un guvern na╚Ťional c─â solu╚Ťia pentru cur─â╚Ťarea planetei nu este s─â facem ma╚Öinile mai verzi, ci s─â le reducem num─ârulÔÇŁ, a declarat Oliver Schnider, pre╚Öedintele Federa╚Ťiei Franceze a Utilizatorilor de Biciclete (FUB).

Ca parte a angajamentelor luate prin Acordul de la Paris de a reduce gazele cu efect de ser─â cu 40% fa╚Ť─â de 1990, p├ón─â ├«n 2030, Parlamentul a votat un proiect care ar presupune oferirea a 2.500 de euro ├«n schimbul ma╚Öinilor vechi, sum─â ce poate fi folosit─â pentru achizi╚Ťionarea unei biciclete electrice, unei biciclete care se pliaz─â sau carduri pentru transportul public.

Cel mai probabil, proiectul va deveni lege ├«n luni urm─âtoare, iar Fran╚Ťa va deveni prima ╚Ťar─â din lume care ar oferi cet─â╚Ťenilor ╚Öansa s─â dea la schimb o ma╚Öin─â veche pentru o biciclet─â electric─â. Schemele anterioare de casare au scos ma╚Öinile mai vechi de pe str─âzi, dar au ├«ncurajat ╚Öoferii s─â cumpere ma╚Öini noi, astfel ├«nc├ót nu a existat nicio reducere a ma╚Öinilor de╚Ťinute.

ÔÇ×├Än planurile de recuperare ╚Öi clim─â nu ar trebui s─â existe scheme de casare a ma╚Öinilor care s─â nu includ─â op╚Ťiunea de cump─ârare a bicicletelor. Parlamentul francez a precizat clar c─â bicicletele electrice ╚Öi cele obi╚Önuite trebuie s─â fie promovate ca ├«nlocuitoare ale vehiculelorÔÇŁ, a spus pentru Forbes Kevin Mayne, CEO la Cycling Industries Europe, un grup de lobby pentru industrie.

Un număr în creștere de orașe introduc sau extind zone cu emisii scăzute, unde mașinile pe benzină sunt interzise sau trebuie să plătească pentru a circula.

Programul din Rom├ónia prin care sunt casate ma╚Öinile vechi, ÔÇ×Rabla PlusÔÇŁ, ofer─â deocamdat─â la schimb vouchere pentru cump─ârarea unei ma╚Öini electrice sau hibrid. Pentru edi┼úia din acest an bugetul alocat va fi de 400 de milioane de lei, dublu fa┼ú─â de suma din 2020.

ÔÇ×Bugetul de anul acesta permite achizi┼úionarea a 6.600 de ma┼čini full electrice ┼či aproximativ 5.000 de ma┼čini hibride plug-inÔÇŁ, a men┼úionat ministrul de resort. ÔÇ×├Än momentul de fa┼ú─â, procentul ma┼činilor electrice ├«n totalul v├ónz─ârilor din Rom├ónia se situeaz─â undeva la 1% ┼či tocmai de aceea este nevoie de programe na┼úionale ┼či de o implicare mai serioas─â a Ministerului Mediului ├«n lansarea acestor achizi┼úii.ÔÇŁ

Valoarea primelor de casare acordate ├«n ÔÇ×Rabla PlusÔÇŁ r─âm├óne neschimbat─â, respectiv 10.000 de euro pentru ma┼činile 100% electrice ┼či circa 4.500 de euro pentru cele hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului achizi┼úionat.

Tot ├«n aceast─â perioad─â, parlamentarii francezi au votat o ini╚Ťiativ─â care interzice cursele aeriene locale acolo unde exist─â o rut─â feroviar─â, iar c─âl─âtoria cu trenul ar dura mai pu╚Ťin de dou─â ore ╚Öi jum─âtate. M─âsurile urmeaz─â s─â fie votate ├«n Senat, ├«nainte s─â devin─â lege.

Comentarii

comentarii