Franța va aproba o lege care va obliga magazinele să doneze hainele nevândute

in EcoLIFESTYLE 24 May 2018 46 Views

În 2019, magazinele din Franța ar putea fi obligate să doneze hainele nevândute, în loc să le arunce, așa cum se întâmplă în mare parte în prezent. Legea ar face parte din planul guvernului de a crea o economie circulară, alături de cea care obligă comercianții să doneze produsele alimentare care încă sunt în stare bună

Franța va aproba o lege prin care magazinele vor fi obligate să doneze hainele nevândute

În 2016, Franța avea o problemă cu numărul mare de oameni ai străzii care căutau în tomberoanele de lângă supermarketuri, ceea ce a dus la decizia magazinelor chiar de a încuia coșurile de gunoi. Atunci a fost adoptată o lege prin care comercianții sunt obligați să doneze produsele alimentare care încă sunt în stare bună, în loc să le arunce.

O lege asemănătoare ar putea fi adoptată anul viitor, în ceea ce privește hainele, ca parte din planul primului ministru, Edouard Philippe, de a crea o economie circulară în Franța.

„Deadline-ul din 2019 îi permite guvernul să evalueze situația, să calculeze cantitatea de textile aruncate și să revadă procedurile urmate de companii și de problemele pe care le implică”, a declarat Valerie Fayard, asistent general la Emmaus France, o organizație care se concentrează asupra sărăciei și care militează pentru extinderea legii privind donarea alimentelor, către industria confecțiilor.

În luna februarie, internetul a luat foc atunci când au fost publicate pe Facebook imagini cu zeci de articole vestimentare nevândute care au fost distruse și aruncate în stradă, în loc să fie donate persoanelor nevoiașe. Reprezentanții Celio, magazinul implicat în scandal, spun că distrugerea hainelor face parte din politica magazinului, precizând că articolele vestimentare aruncate în stradă nu mai puteau fi purtate. De la postarea imaginilor, care au atras atenția și ONG-ului Emmaus, reprezentanții săi au lucrat neîncetat să rezolve problema, până când au obținut promisiunea unei legi care va fi adoptată în 2019.

Guvernul are în vedere să adauge și câteva stimulente pentru a motiva companiile să doneze hainele. Pe lângă produsele alimentare și cele vestimentare care trebuie donate, guvernul vrea să-și îndrepte atenția și spre electronice, mobilier și produse folosite în hoteluri.

Industria textilă este a doua cea mai poluantă din lume, după cea de petrol. Consumatorii europeni aruncă patru milioane de tone de haine în fiecare an, pe când în același timp, alte cinci milioane de tone sunt scoase pe piață. În Franța, una din cele mai mari piețe din lume, 700.000 de tone de haine sunt aruncate în fiecare an și numai 160.000 de tone sunt reciclate.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii