Franta nu va mai acorda licențe noi pentru explorarea petrolului și a gazelor

in Energie, Poluare 3 July 2017173 Views

Noul ministru al Ecologiei din Franța, Nicolas Hulot, a declarat că o lege care va interzice acordarea de licențe noi pentru explorări de petrol și gaze naturale va fi aplicată din toamna acestui an, potrivit The Independent.

Franta

foto: wikimedia commons

Inițiativa face parte din seturile de măsuri propuse de guvernul lui Emmanuel Macron, prin care se va realiza tranziția către energia „verde”. Nicolas Hulot, fost jurnalist și activist de mediu, a declarat, în cadrul unui post de televiziune francez, că „nu vor mai fi acordate licențe noi de explorare a hidrocarburilor”.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron s-a pronunțat pentru interzicerea fracturării hidraulice în Guyana Franceză. Totuși, ministrul este adeptul unei schimbări treptate pentru că, susține acesta, orice interzicere va duce la apariția unor procese intentate de companiile din sectorul energetic. În Franța, în jur de 75% din energia electrică este asigurată de centrale nucleare, o industrie care oferă locuri de muncă pentru 200.000 de persoane.

Potrivit unei legi promulgate anul trecut, până în 2025, Franța va reduce acest procent la 50%. Dacă va fi aplicată până la sfârșit, măsura ar putea însemna închiderea a 20 de reactoare nucleare și desființarea mai multor locuri de muncă.

În plus, o altă măsură pe care Macron vrea să o inițieze este un program de reabilitare a caselor din Franța, pentru a reduce consumul de energie electrică, emisiile de CO2, sărăcia energetică și pentru a crea locuri noi de muncă.

Una dintre reacțiile internaționale, care au venit după decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul pentru Climă de la Paris, a fost cea a președintelui francez. Macron a lansat, la începutul lunii iunie, un site prin care îi invită pe cei interesați de combaterea schimbărilor climatice, fie ei antreprenori sau oameni de știință, să se mute în Franța. Numele site-ului, makeourplanetgreatagain.fr, este o ironie la adresa lui Trump și a sloganului folosit de acesta în campania pentru prezidențiale.

Citește și: VIDEO Reacții internaționale la decizia lui Trump: ”Make our planet great again”

Front comun pentru salvarea planetei, în ciuda faptului că Trump a ”trântit” Acordul pentru climă

Comentarii

comentarii