Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Franța interzice pungile de plastic. Când urmează România?

Franța a interzis comercializarea pungilor de plastic de unică folosință, anunță Euronews. Măsura se aplică supermarketurilor, farmaciilor, brutăriilor, benzinăriilor și piețelor, fie ele acoperite sau în aer liber.

pungi plastic

Începând cu data de 1 iulie 2016, comercianții francezi nu mai au voie să ofere spre vânzare pungi de plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni. Pungile mai groase fac excepție, întrucât se presupune că se pot refolosi. Mai mult, din luna ianuarie 2017, magazinele vor fi nevoite să înlocuiască și pungile în care consumatorii cântăresc fructe sau legume. Legea fusese propusă încă din 2014.

Anual, în Franța se distribuie 5 miliarde de pungi de plastic la casele de marcat. Alte 12 miliarde sunt folosite ca ambalaje pentru fructe sau legume vrac. Majoritatea ajung la gropile de gunoi, unde se descompun în bucăți mici. Apoi, sunt purtate de vânt și de ape în mări și oceane, afectând grav viețuitoarele. În acest moment, plutesc în oceane peste 5 trilioane de piese de plastic. Acestea vor avea nevoie de 450 de ani pentru a se descompune.

Pungile de plastic, la nivel european și național

În Europa, se folosesc 100 de miliarde de pungi anual, cu o medie de 200 de pungi per cetățean. Un raport al Comisiei Europene arată că România era în 2010 pe locul al patrulea ca numărul de pungi per cap de locuitor, cu 252 de bucăți. Ne-au întrecut doar Bulgaria, Cehia și Grecia.

pungi plastic locuitori

La nivel european, preocuparea pentru poluarea cauzată de folosirea pungilor de plastic nu este nouă. În 2014, Parlamentul European a propus o lege prin care statele membre ar fi urmat să fie obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic cu cel puțin 80% până în 2019. Legea a fost adoptată în 2015.

pungi plastic total

Una dintre măsurile propuse este să se limiteze consumul mediu anual la 90 de astfel de pungi de persoană până la sfârșitul anului 2019 și la 40 de pungi până la sfârșitul anului 2025. O altă opțiune avansată constă în interzicerea distribuirii gratuite a pungilor până la finele anului 2018.

pungi plastic grafic

Ţări precum Italia și Islanda au introdus deja această măsură legislativă. Astfel, în Islanda, de exemplu, cantitatea de deșeuri generate din folosirea pungilor din plastic a scăzut de la 5% la 0.25% din totalul deșeurilor, în 2010.

spot_img

Ultimele știri