Franța va închide toate termocentralele pe cărbune până în 2023

in Energie 18 November 2016 81 Views

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, în cadul conferinței privind schimbările COP22 din Marrakech, Maroc,  că țara sa va închide toate termocentralele pe bază de cărbune până în 2023. Efortul face parte din obiectivul Franței de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

termocentralele pe cărbune

Analiștii consideră că ținta propusă nu ar trebui să fie foarte greu de atins deoarece Franța își asigură 75% din energia electrică din aproximativ 60 de reactoare nucleare, un subiect sensibil în comunitatea organizațiilor pentru protecția mediului.

Ținta anunțată de Hollande pune Franța în fruntea țărilor care și-au anunțat intenția de a renunța la căbune: Marea Britania și-a propus să închidă toate termoentralele până în 2025, iar Germania vrea să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 95%, până în 2050.

Răspunzând declarațiilor noului lider american, Donald Trump, care susține că va retrage SUA din Acordul asupra schimbărilor climatice convenit la Paris anul trecut, Francois Hollande a spus că acest lucru este imposibil. De asemenea, Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, sugerează ca Franța să aplice o taxă de carbon pe toate mărfurile importate din SUA dacă Trump va respecta tratatul.

Comentarii

comentarii