Valul de frig din Texas ar putea avea legătură cu schimbările climatice

in Schimbări Climatice 18 February 2021 134 Views

Încălzirea rapidă a Arcticii – ca urmare a schimbărilor climatice – ar putea fi explicație pentru valul de frig neobişnuit care a provocat în Statele Unite moartea a cel puţin 21 de persoane şi pene majore de curent în Texas.

Foto: Twitter

Oamenii de ştiinţă susţin că încălzirea globală – în special încălzirea rapidă a Arcticii – este un posibil, dacă nu chiar probabilul, vinovat pentru vremea extremă.

Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scăzute au fost menţinute de obicei în Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care înconjoară regiunea polară. De fapt, alături de fenomenul de rotire a planetei, diferenţa dintre valorile de temperatură şi de presiune atmosferică între Arctica şi latitudinile inferioare este cea care determină curenţii de aer, sau vânturile.

Însă, în contextul în care Arctica s-a încălzit de peste două ori mai rapid decât media la nivel global în ultimele trei decenii, această diferenţă poate fi mai puţin pronunţată, a explicat Paul Beckwith, cercetător în domeniul climei din Ottawa, Canada. Acest lucru ar putea determina încetinirea şi abaterea curentului jet stream polar, astfel încât acesta ajunge să conducă mai mult aer cald spre pol şi mai mult aer rece spre sud, a spus el.

„Ceea ce vedem anul acesta este un exemplu extrem a ceea ce se întâmplă atunci când curentul jet stream înaintează foarte mult spre sud”, a precizat Beckwith. „Cred că este un caz elocvent”, a adăugat el. Dar „s-ar putea dureze ceva timp pentru ca ştiinţa să ajungă din urmă şi să identifice toate detaliile” pentru a o demonstra acest lucru.

Această teorie a vortexului polar, înaintată pentru prima dată în 2012, îi face pe unii cercetători, precum Beckwith, să se îngrijoreze în legătură cu ceea ce ar putea viitoarea încălzire să însemne pentru ţinuturile tradiţional temperate situate mai la sud.

Alte voci susţin că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. Teoria „rămâne speculativă, iar raportarea acesteia ca fapt nu este justificată”, a scris marţi pe Twitter climatologul Geoffrey Vallis de la Universitatea din Exeter. „Poate fi adevărată, dar poate că cel mai probabil nu”, a adăugat el.

La urma urmei, vremea rece este ceva obişnuit în timpul iernii, iar frigul extrem ar putea fi un efect al variabilităţii naturale, susţin unele voci.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au identificat o corelaţie solidă între vremea extremă din timpul iernii din douăsprezece oraşe americane şi temperaturile mai ridicate din Arctica din ultimii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul Nature Communications, notează Reuters.

Este posibil, de asemenea, ca Statele Unite să nu fie singura zonă afectată. Temperaturile au scăzut până la minus 60 de grade Celsius în regiunea siberiană Iacuţia din Rusia luna trecută, conform serviciului meteorologic Rosghidromet. Mare parte din Siberia a avut parte de cea mai friguroasă zi de 15 ianuarie din istoria înregistrărilor meteorologice, potrivit serviciului citat.

Vladimir Semenov, climatolog la Institutul de Fizică Atmosferică Obuhov din Moscova, a declarat că valul recent de frig din Rusia ar putea fi o altă consecinţă probabilă a unei oscilaţii a curentului jet stream.

Cu toate că Semenov admite că deocamdată nu există suficiente date pentru a stabili o asociere climatică fermă în acest model, în opinia sa cercetările care indică spre teoria unui curent jet stream polar „cu fluctuaţii mai mari” din cauza încălzirii Arcticii sunt convingătoare.

Simulările computerizate ale modelelor climatice şi tiparelor meteorologice au condus, însă, la concluzii contradictorii pe această temă, a spus el. „Astfel, incertitudinea se menţine”, a adăugat climatologul.

Citește și:

În Texas a fost mai frig decât în Alaska. În Minessota s-au înregistrat minus 28 de grade

Frig extrem în localitățile din Siberia: minus 58,3 grade Celsius

Comentarii

comentarii