Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gătirea unei fripturi duce la niveluri de poluare a aerului mai mari decât în New Delhi

Gătirea unei fripturi poate duce la niveluri de poluare a aerului interior mai mari decât în cele mai poluate orașe ale lumii, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că prăjirea cărnii și a legumelor, sau utilizarea unui reșou pe gaz, emană particule organice și funingine fină. Particulele PM 2.5 pot ajunge la niveluri de 13 ori mai mari decât cele măsurate în centrul Londrei. Nivelul de vârf al poluării a fost înregistrat timp de o oră.

„Cu toții am fost surprinși de nivelurile medii de particule în suspensie din casă.”, a declarat Marina Vance, autoare principală a studiului și cercetător la Universitatea Colorado.

Ea recomandă oamenilor să gătească cu geamurile deschise și să folosească hote pentru a ventila casa în timpul gătitului.  

PM2.5 sunt particule mai mici de 2.5 micrometri. Sunt suficient de mici pentru a fi inhalate în plămâni, unde agravează bolile respiratorii și cardiovasculare. Unele particule mai mici pot ajunge în sistemul vascular, acumulându-se în ficat, inimă și chiar și în creier.

Cercetătorii au monitorizat poluarea aerului interior și exterior în timp ce au gătit o serie de mese într-un apartament cu trei camere. În ziua în care au gătit, nivelurile de PM2.5 au atins 200 de micrograme per metru cub pentru o oră, mai mult decât media de 143 de micrograme per metru cub înregistrată în New Delhi, al șaselea cel mai poluat oraș din lume.

Luând in considerare indicele de calitate al aerului utilizat de SUA, calitatea aerului interior a fost fie „nesănătoasă” sau „foarte nesănătoasă” pentru aproape două ore. Nivelurile au depășit limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, de 10 micrograme per metru cub, pentru opt ore și jumătate. Simpla prăjire a unei felii de pâine a făcut nivelurile de PM2.5 să ajungă la 30 de micrograme per metru cub.

Funinginea fină provenea de la gaz, mâncare carbonizată, grăsimi animale, uleiuri de gătit și murdăria din cuptor sau de pe tigăile utilizate, precum și de la mici particule de piele de pe hainele bucătarilor și invitaților.

„Știm că inhalarea de particule, indiferent din ce sunt făcute, este dăunătoare sănătății. Este la fel de rău ca inhalarea gazelor de eșapament? Nu știm încă. Nivelurile sunt comparabile cu cele dintr-un oraș foarte poluat, dar este important să ne amintim că acest lucru s-a petrecut pentru scurt timp. Când trăiești într-un oraș poluat ești expus 24 de ore pe zi.”

Poluarea aerului interior nu este reglementat, deși oamenii petrec până la 90% din timp înăuntru.

Într-un studiu recent, cercetătorii au căutat contaminanți în sângele și urina copiilor din 190 de familii. Cei care locuiau în case care aveau canapele tratate cu substanțe ignifuge aveau de șase ori mai multe chimicale în sânge decât ceilalți copii. Cei care trăiau în case cu pardoseli din vinil aveau niveluri de ftalați în urină de 15 ori mai mari decât alți copii.

spot_img

Ultimele știri