Front comun pentru salvarea planetei, în ciuda faptului că Trump a ”trântit” Acordul pentru climă

China și Europa s-au angajat vineri să-și unească eforturile pentru a salva planeta, în ciuda deciziei președintelui american Donald Trump de a scoate SUA din pactul privind schimbările climatice de la Paris. Alte țări, printre care Rusia, India și Mexic, și-au reiterat angajamentul față de acord, deși un consilier al Kremlinului a declarat că acesta nu va fi viabil fără participarea SUA, potrivit Reuters.

Trump a ”trântit” Acordul pentru climă

De asemenea, Franța a declarat că va colabora cu toate statele și orașele americane, dintre care unele s-au delimitat față de decizia administrației Trump, pentru a continua lupta împotriva schimbărilor climatice.

Organizația Mondială a Meteorologiei a căutat să cuantifice decizia anunțată de Trump, estimând că retragerea SUA din acordul de reducere a emisiilor ar putea adăuga la temperaturile globale până la sfârșitul secolului, o temperatură de 0,3 grade Celsius înel mai rău caz.

Trump, atingând mesajul „America First” pe care la folosit atunci când a fost ales președinte anul trecut, a declarat că va retrage Statele Unite de la acordul global de referință din 2015 privind combaterea încălzirii globale. El a spus că participarea va submina economia Statelor Unite, va reduce numărul locurilor de muncă din SUA, va slăbi suveranitatea națională și va pune țara într-un dezavantaj permanent față de celelalte țări ale lumii.

Cancelarul german, Angela Merkel, fiica unui pastor, care este, de obicei, foarte rezervată în privința credinței sale, a declarat că acordul este necesar ”pentru a ne păstra creația”.

„Pentru toată lumea pentru care viitorul planetei noastre este important, spun să continuăm să mergem pe această cale, astfel încât să avem succes pentru Mama Pământ”, a spus ea pentru aplauzele parlamentarilor.

Tandemul China – UE

Reuniunea de vineri, 2 mai, de la Bruxelles, dintre premierul chinez Li Keqiang și oficialii de top ai Uniunii Europene, a fost dominată de decizia Trump. Reuniunea se va încheia cu o declarație comună care promite implementarea integrală a acordului de la Paris, obligând China și UE să reducă combustibilii fosili, să dezvolte mai multe tehnologii ecologice și să contribuie la majorarea cu 100 de miliarde de dolari pe an, până în 2020, a contribuție pentru a ajuta țările mai sărace să reducă poluarea emisiilor.

„Nu există nici o treaptă de viteză care să inverseze tranziția energetică. Nu există niciun fel de retrospectivă asupra Acordului de la Paris”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Rusia a manifestat o notă negativă rară. În timp ce vicepremierul Arkady Dvorkovici a declarat că nu crede că decizia lui Trump va determina Rusia să-și regândească propria poziție, Kremlinul a sugerat că retragerea ar putea fi fatală pentru pact.

Consilierul Andrei Belousov a declarat că mișcarea din SUA a lovit dur în acordul de la Paris.

Este evident că, fără participarea Statelor Unite, acordul de la Paris nu va fi posibil, deoarece Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari generatori de emisii”, a spus el.

spot_img

Ultimele știri