Funda╚Ťia Noi Orizonturi, proiecte ├«n folosul comunit─â╚Ťii

in Ora de ecologie 15 December 2017 72 Views

Funda╚Ťia Noi Orizonturi (FNO) promoveaz─â, de peste 16 ani, metode experien╚Ťiale de ├«nv─â╚Ťare ├«n r├óndul tinerilor, adic─â prin crearea interac╚Ťiunii dintre participant, trainer ╚Öi grup. ├Än 2002, din credin╚Ťa celor de la FNO c─â oamenii pot ac┼úiona pentru binele comun ┼či, mai ales, pentru binele celor care au nevoie de ajutor, a luat na╚Ötere, ├«n Valea Jiului, primul Club Impact.

Funda╚Ťia Noi Orizonturi, proiecte ├«n folosul comunit─â╚Ťii

Metodele fundamentale de lucru au fost jocurile din sfera educa┼úiei prin aventur─â, pove┼čtile – pentru cultivarea valorilor morale – ╚Öi proiectele de serviciu ├«n folosul comunit─â┼úii. Re╚Ťeta a fost at├ót de bun─â, ├«nc├ót cluburile IMPACT s-au extins ├«n toat─â ╚Ťara, ba chiar au trecut ╚Öi grani╚Ťele. Conceptul n─âscut ├«n Valea Jiului a ajuns ├«n alte 20 de ╚Ť─âri din Europa, America ╚Öi Asia, iar ├«n Africa ╚Öi Australia au fost deja f─âcute cursuri de formare pentru deschiderea unor cluburi anul viitor.

ÔÇ×Din cele peste 200 de proiecte realizate anual ├«n cluburile de ini╚Ťiativ─â comunitar─â pentru tineri IMPACT, ├«nfiin╚Ťate ├«n toat─â ╚Ťara cu sprijinul nostru, 20% au ca tematic─â protec╚Ťia mediuluiÔÇŁ, a spus Nicolae Elena, specialist ├«n comunicare la Funda╚Ťia Noi Orizonturi.

├Än 2017, Funda╚Ťia a oferit finan╚Ť─âri pentru demararea a aproximativ 150 de proiecte de serviciu ├«n folosul comunit─â╚Ťii, dintre care 60 au fost pe mediu. Gra╚Ťie interesului crescut al tinerilor pentru cauz─â, FNO a organizat ├«n anul care se ├«ncheie dou─â competi╚Ťii pe tematica mediului: ÔÇ×Less is moreÔÇŁ, dedicat─â cluburilor IMPACT din Moldova (au rezultat 10 proiecte) ╚Öi ÔÇ×Natura ├«n ora╚ÖÔÇŁ, deschis─â tuturor ╚Öcolilor din Rom├ónia.

Din ÔÇ×Natura ├«n ora╚ÖÔÇŁ au rezultat 25 de proiecte, care vor fi implementate ├«n mare parte din buget propriu ╚Öi din evenimente de str├óngere de fonduri.

De exemplu, elevii ╚Öcolii gimnaziale ÔÇ×Mihai ViteazuÔÇŁ din Craiova ╚Öi-au propus s─â doteze parcul din incinta institu╚Ťiei cu o f├ónt├ón─â de ap─â potabil─â de care s─â se bucure to╚Ťi vizitatorii, inclusiv membrii comunit─â╚Ťii. Au estimat c─â suma de care au nevoie este de 1.500 de lei, pe care ╚Öi-au propus s─â o str├óng─â la un T├órg de Toamn─â. Dup─â ce au v├óndut zacusc─â, mur─âturi ╚Öi dulce╚Ťuri f─âcute de elevi ╚Öi profesori, suma adunat─â la final a fost de 8.700 de lei. Diferen╚Ťa va fi folosit─â pentru a cump─âra mici cadouri de Cr─âciun pentru to╚Ťi elevii ╚Öcolii.

Funda╚Ťia Noi Orizonturi, proiecte ├«n folosul comunit─â╚Ťii

├Än acela╚Öi proiect, copiii de la Clubul Copiilor Pa╚Öcani ╚Öi-au propus ca timp de patru s─âpt─âm├óni s─â adune ╚Öi s─â recicleze h├órtie de la toate cele 30 de blocuri din cartierul Vale. La Petro╚Öani, elevii de la ╚ścoala Gimnazial─â I.G.Duca vor s─â adopte parcul din fa╚Ťa ╚Öcolii, pe care inten╚Ťioneaz─â s─â-l reamenajeze cu sprijinul ideilor din comunitate. La Caransebe╚Ö, elevii de la Colegiul Na╚Ťional C.D.Loga ├«╚Öi propun s─â ├«mp─âdureasc─â o zon─â de l├óng─â centura ora╚Öului pentru a preveni poluarea ╚Öi alunec─ârile de teren, dar ╚Öi s─â instituie o tradi╚Ťie ├«n ╚Öcoal─â ÔÇô plantarea de copaci la absolvirea liceului.

├Än cadrul aceluia╚Öi proiect, ÔÇ×Natura ├«n ora╚ÖÔÇŁ, FNO a format 60 de traineri specializa╚Ťi pe proiecte de mediu ╚Öi a dezvoltat instrumente care s─â-i ajute pe tineri ├«n analiza comunit─â╚Ťii ╚Öi identificarea problemelor din zona lor.

Tot ├«n 2017, Funda╚Ťia a ├«nfiin╚Ťat 19 cluburi de ini╚Ťiativ─â pentru tineri IMPACT ├«n zone cu destina╚Ťie ecoturistic─â, cu misiunea clar─â de a promova patrimoniul natural ╚Öi cultural local.

Articolul face parte din episodul 3 al serialului ÔÇ×Ora de ecologieÔÇŁ.┬áCite╚Öte aici despre alte 9 proiecte┬ácare mi╚Öc─â roti╚Ťe ├«n sistemul public de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi care duc┬ámesajul de responsabilitate fa╚Ť─â de mediu la copii.

Comentarii

comentarii