Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fundatia Soros cere desecretizarea contractelor de licenta pentru proiectul minier Rosia Montana

Fundatia Soros solicita presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudean, intr-o scrisoare deschisa, desecretizarea documentelor privitoare la asocierea companiei de stat Minvest Deva cu firma canadiana Gabriel Resources, in cadrul proiectului minier Rosia Montana Gold Corporation.

Potrivit scrisorii deschise, presedintele ANRM a anuntat, in urma cu o luna, inceperea demersurilor pentru desecretizarea contractelor de licenta pentru proiecul minier Rosia Montana. Fundatia Soros reaminteste de precedentul creat prin desecretizarea contractului de privatizare a Petrom, precum si de declaratia, de la acel moment, a presedintelui Traian Basescu, potrivit careia ’’trebuie sa iesim din mentalitatea jocului cu bani publici. Tot ce inseamna ban public va fi facut public si nu pastrat secret’’.

’’Va solicitam public sa precizati la ce stadiu se afla demersurile de desecretizare si speram sa asistam, cat mai curand, la publicarea tuturor contractelor si documentelor anexe sau subsecvente (contracte de asociere, contracte de transfer de licenta miniera, contracte de acordare de licente miniere etc) privitoare la parteneriatul dintre compania Gabriel Resources si compania de stat Minvest S.A. Deva, clasificate la acest moment ca secrete de serviciu, in baza Legii nr. 182/2002’’, se precizeaza in scrisoarea Fundatiei Soros, transmise ANRM.

De asemenea, directorul executiv al Fundatiei Soros, Gabriel Petrescu cere, prin intermediul scrisorii deschise, ca ANRM sa precizeze ’’ratiunile de secretizare a licentelor de concesiune’’. In plus, precizeaza documentul, cel putin la nivel declarativ, Gabriel Resources este de acord cu desecretizarea contractelor de licenta.

Presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu, a precizat, luna trecuta ca institutia este de acord sa desecretizeze documentele oficiale care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, dar numai cu acordul companiei Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ si Gabriel Resources, asa cum prevede contractul semnat intre cele doua parti.

La jumatatea lunii septembrie, procedura de evaluare a Studiului de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana a fost stopata din cauza invalidarii Certificatului de urbanism detinut de compania Rosia Montana Gold Corporation.

Foto: buciumanii.ro

spot_img

Ultimele știri