Primul furnizor de energie verde 100% certificată cu garanții de origine este aproape să intre pe piață

La o lună de când Cooperativa de energie a lansat proiectul de investiții în energie regenerabilă s-a reușit strângerea a 40% din suma totală de 2 milioane de lei, doar cu ajutorul membrilor. Banii sunt necesari pentru achiziționarea unei firme furnizoare de electricitate, astfel încât cooperativa să poată intra direct pe piață ca furnizor de energie verde, cu certificate de origine.

 

Cei peste 800.000 de lei adunați pana acum au venit sub forma de împrumut de la membrii cooperativei. Si vor fi dați înapoi cu dobândă. 3,7% pe an, pentru un împrumut pe o perioadă de un an și 5,2% pe an, pentru un împrumut pentru o perioadă de cinci ani.

Cum funcționează proiectul de investiții?

Proiectul Investim în energie verde este în continuare deschis, până pe 16 aprilie, pentru oricine dorește să contribuie la tranziția către o energie curată, care nu poluează. Se poate investi orice suma, începând de la 500 de lei. Scopul fiind atingerea țintei de 2 milioane de lei necesara achiziționării firmei de furnizare.

Tot procesul se desfășoară online, rapid și transparent. Primul pas este înscrierea în Cooperativa de Energie. Asta pentru că achiziția firmei de furnizare va fi finanțată în totalitate doar de către membrii cooperatori, sub formă de împrumuturi cu randamente atractive, de 3,7% pe an, pentru o perioadă de un an, respectiv de 5,2% pe an, pentru o perioadă de cinci ani.

În pasul al doilea, suma dorită pentru investiție se transferă din contul de membru. Pentru detalii puteți consulta rubrica https://cooperativadeenergie.ro/investeste-in-energie-verde/.

Contextul local și internațional

Liberalizarea pieței de energie în România

De la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea prețului pentru energia electrică, consumatorii își pot muta contractul de energie la orice furnizor doresc. Dacă vor să primească energie regenerabilă, din surse sigure, certificate, atunci își vor putea muta contractul la Cooperativa de Energie.

Tranziția energetică

Trecerea de la energia electrică produsă prin arderea cărbunilor la energia verde, produsă de soare, vânt și apă reprezintă un pas important în efortul comun, mondial de reducere a gazelor cu efect de seră. Guvernele, mediul de afaceri și cetățenii trebuie să facă pași împreună în această direcție, pentru a putea fi atins obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris din 2015: păstrarea unei temperaturi medii globale cu 1,5-2 grade Celsius sub nivelurile preindustriale. Pentru că peste acest prag sunt așteptate efecte precum creșterea nivelului mării, fenomene meteo extreme. Și odată cu ele, pierderi de vieți omenești, migrații masive, afectarea sănătății publice, a biodiversității și a stabilității politice.

Obiectivul nostru principal este să facilităm și în țara noastră tranziția energetică către o piață acoperită 100% cu energie din surse regenerabile, în care cetățenii să joace un rol activ. Cooperativa este un instrument eficient, care dorește să aibă impact împotriva poluării rezultată din producția și consumul de energie din surse convenționale. Cu cât se vor alătura cooperativei mai mulți oameni, cu atât acest impact va fi mai mare”, a declarat Victor Iancu, președintele Cooperativei de Energie.

Citește și:

Cum poți deveni investitor în energia verde din România

spot_img

Ultimele știri