VIDEO Gabriel Resources cheamă România la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale în cazul Roșia Montană

in Companii, Energie, Video News, Videonews 22 July 2015 267 Views

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a anunțat miercuri, 22 iulie, că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale împotriva României.

Această acțiune se referă la disputa companiei cu statul român asupra exploatării rezervelor de aur și argint de la Roșia Montană. Procedurile de arbitraj au fost începute ca urmare a refuzului autorităților române (președinte, prim-ministrul și Guvernul României) de a răspunde solicitărilor companiei pentru a găsi o soluție pe cale amiabilă. “În ciuda scrisorilor suplimentare de cereri de consultare trimis de companie, în aprilie și mai 2015, autoritățile române nu au reușit să răspundă”, susțin reprezentanții companiei.

“Compania crede în continuare că este în interesul tuturor acționarilor acest proiect, în special al statului român, dacă s-ar autoriza și dezvolta acest proiect iar Gabriel este în continuare dispus să discute cu Președintele României și Guvernul pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Jonathan Henry, președintele director general Gabriel Resources.

Potrivit Agerpres, Gabriel Resources a amenințat încă din luna septembrie 2013 că va da în judecată guvernul român și că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza multiplelor încălcări ale tratatelor de investiții.

Compania Roșia Montană Gold Corporation și-a propus să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

Citește și:

O nouă Roșia Montană la Rovina

Cercetașul care vrea să salveze Roșia Montană

Roșia Montană, 1884 de ani de atestare documentară

Tipul de baraj minier propus pentru Roșia Montană este un pericol pentru populație și mediu

 

Comentarii

comentarii