Galapagos. Momeli otrăvite aruncate de drone, pentru eradicarea șobolanilor

in Biodiversitate 26 January 2019 60 Views

Autorit─â╚Ťile din Arhipelagul Galapagos au lansat un program ├«n cadrul c─âruia momeli otr─âvite vor fi aruncate de drone, pentru eradicarea ╚Öobolanilor. Aceste roz─âtoare amenin┼ú─â pesc─âru┼čul cu coada bifurcat─â, o specie nocturn─â ┼či unic─â pe planet─â, dar ╚Öi alte specii de p─âs─âri, precum ╚Öi coralii.

drone Galapagos

Prezen┼úa ┼čobolanilor ÔÇ×a afectat ecosistemele unice din aceste zone, care reprezint─â locuri de cuib─ârit pentru mai multe specii de p─âs─âri marine, precum fregatele ┼či pesc─âru┼čul cu coad─â bifurcat─â (Creagrus furcatus)ÔÇŁ, au anun┼úat reprezentan┼úii Parcului Na┼úional Galapagos (PNG) ├«ntr-un comunicat.

Insulele Galapagos de┼úin o flor─â ┼či o faun─â endemice, unice ├«n lume, ┼či reprezint─â unul dintre ecosistemele cele mai fragile de pe Terra. Arhipelagul a fost inclus de UNESCO ├«n patrimoniul natural al umanit─â┼úii.

Un studiu realizat ├«n 2018 a ar─âtat c─â insulele care nu au ╚Öobolani au ╚Öi mai multe p─âs─âri ╚Öi, gra╚Ťie excrementelor lor, care func╚Ťioneaz─â ca un fertilizator natural, ╚Öi mai mul╚Ťi pe╚Öti ╚Öi mai mul╚Ťi corali.

Planul de deratizare a ├«nceput ├«n urm─â cu c├óteva zile pe insula Seymour Norte ┼či pe o insul─â ├«nvecinat─â, Mosquera, din acest arhipelag, situat la 1.000 de kilometri fa┼ú─â de coasta ecuadorian─â ┼či care a primit numele uria┼čelor broa┼čte ┼úestoase care ├«l populeaz─â.

Reprezentan┼úii PNG au precizat c─â doresc s─â eradicheze ┼čobolanul negru (Rattus rattus) ┼či ┼čobolanul norvegian (Rattus norvegicus), specii care au invadat ┼či au proliferat ├«n acele zone ale arhipelagului.

animax.ro

Aproximativ 3.000 de kilograme de substan┼úe raticide vor fi dispersate de paznicii parcului, care parcurg pe jos acele insule vulcanice, dar ┼či cu ajutorul unor drone care arunc─â pe sol momeli otr─âvite – o tehnic─â folosit─â ├«n premier─â pe plan mondial. P├ón─â acum, astfel de ac╚Ťiuni aveau loc cu ajutorul elicopterelor ╚Öi a pilo╚Ťilor specializa╚Ťi.

ÔÇ×Utilizarea dronelor ne permite s─â fim mai exac┼úi ┼či scade costurile de eradicare a roz─âtoarelor invazive pe insulele cu suprafe┼úe mici ┼či mijlociiÔÇŁ, a precizat Karl Campbell, directorul organiza┼úiei Island Conservation, care sus┼úine acest program.

Etapa ini┼úial─â a proiectului este prev─âzut─â s─â dureze p├ón─â la sf├ór┼čitul lunii ianuarie, apoi mai multe controale vor fi f─âcute ├«n urm─âtorii doi ani, o perioad─â considerat─â necesar─â pentru eradicarea ┼čobolanilor din Seymour Norte ┼či Mosquera, potrivit unuia dintre paznicii locali, Christian Sevilla, citat ├«n acela┼či comunicat.

El a ad─âugat c─â dispari┼úia ┼čobolanilor va deveni apoi vizibil─â prin dezvoltarea cactu┼čilor ┼či a altor specii de plante.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii