Gandul: Casa ecologica rasare si la romani

Povestea incepe cu materia­le. Sosesc de la distante mici, cu masini usoare. Materialele sunt naturale, prelucrate industrial foarte putin sau deloc. Interiorul: pereti bine izolati, robineti si rezervoare de WC cu volum mic, ferestre multe si mari, inteligent plasate, sa capteze cat mai multa lumina naturala. Exteriorul: pompa de caldura, instalatie eoliana sau panou solar si sistem de acumulare a apei de ploaie. E buna si pentru bazinele de WC. Sau, electricitate de la panouri fotovoltaice.

Inapoi la materiale. Scheletul casei poate fi din lemn, piatra, paie, stuf, pamant, argila, pa­ianta, anumite metale si cara­mizi de namol. Pentru „umplutura” este buna chiar si lana de oaie, amestecata cu alte materiale. Acoperisul – din sindrila, stuf, paie, ardezie, tigla sau olane. Finisaje din piatra, calcar, marmura, var, ghips, pietris, sticla, lemn, iar vopseaua – cu pigment natural. Decoratiunile pot fi din ceramica, tesaturi naturale, hartie, carton, trestie si bambus. Avantaje: mediul e mai sanatos, factura la utilitati – cu minim 15% mai mica, costul unei asemenea constructii poate fi chiar mai mic decat al casei clasice. In plus, structura de lemn rezista bine la seisme, „respira”, asa ca dau si un aer mai curat, iar vara tin racoare si iarna, cald. Acoperisul din vegetale absoarbe vaporii si izoleaza fonic si termic. Este ermetic la curentii de aer. Dezavantaje: casele rezista mai greu la alte intemperii.

Expertii firmelor de con­struc­tii spun ca, dintre toate tipurile de case ecologice, romanii le vor cel mai mult pe cele din lemn. In ultimii 3-4 ani, cererea de locuinte din lemn a crescut cu 15 – 20% in fiecare an. Investitorii au sesizat oportunitatile, asa ca si-au deschis firme axate pe constructii ecologice, in general din lemn. Unii dintre ei indraznesc chiar sa spere ca, in urmatorii cinci ani, ansamblurile rezidentiale ecologice vor re­pre­zenta peste 10% din totalul an­samblurilor din Romania. China, de pilda, si-a elaborat o intreaga strategie nationala pentru a construi ecologic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri