Gandul: Ce piese toxice contine un computer

Piesele unui computer nu sunt toxice in sine, dar pot deveni, in situatia in care acesta este dezmembrat aiurea, fara niste masuri de siguranta. Astfel, potrivit National Geographic, unul dintre cele mai toxice elemente este racordul dintre ecran si tub, care contine 70% plumb (Acesta afecteaza rinichii, aparatul reproducator, chiar si sanatatea mintala a copiilor). Si tubul de sticla contine 25% plumb, la fel si ecranul de sticla pentru protectie antiradiatii mai vechi. Gasim plumb chiar si in tuburile cu raze catodice din monitoare si din televizoare (au pana la 4 kilograme de plumb). Nici placile cu circuite nu sunt inofensive. Ele contin mercur, plumb si substante ignifuge bromate.

Toate acestea la un loc pot afecta glanda tiroida, dezvoltarea fatului in pantecele mamei, plus ca anumite componente ale mercurului pot fi transmise si prin laptele matern. La fel de periculoase pot deveni si piese aparent „inocente” ca butoanele si releele, cablurile, bateriile de laptop, placile de baza si cu circuite, rezistentele, senzorii in infrarosu, chiar si carcasa de plastic. SUA, una dintre cele mai mari consumatoare de astfel de produse, arunca an de an milioane si milioane de PC-uri, transportandu-le fara nici un fel de protectie in tarile sarace sau in curs de dezvoltare. Aici, selectarea, dezmembrarea si recuperarea lor se face la intamplare, nerespectandu-se nici una dintre normele de protectie a mediului.

Ingropati in computere

Ce masuri vor lua guvernele pentru a recicla curat PC-urile, nu se stie, dar se cunosc estimarile Agentiei SUA pentru Protectia Mediului, potrivit carora in urmatorii ani SUA va arunca in jur de 40 de milioane de computere. Pe langa asta, alte zeci de milioane de televizoare si de telefoane urmeaza sa fie „scoase din productie”. Unde ajung aceste deseuri? China este principala tara de desfacere a acestora. De mai bine de 20 de ani, saracii Chinei isi castiga existenta de zeci de ani, scormonind prin piesele computerelor, in cautarea aurului si a altor materiale scumpe din circuite.

National Geographic mai scrie ca aici exista localitati in care, in urma arderilor anumitor piese, rezulta cele mai mari niveluri de dioxina din intreaga lume. Desigur, nu exista nici un cadru legal care sa permita astfel de arderi, insa autoritatile chineze inchid ochii. Dar China nu este singura care accepta acest tip de deseuri. Si Africa o face. Peste 50 de milioane de tone de deseuri electronice din intreaga lume ajung in Africa, potrivit Programului de Mediu al Natiunilor Unite.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri