Gandul: Cum ajuti planeta tastand un computer destept

Noi i-am spus „computerul destept”, fiindca isi face treaba fara a agresa mediul atat de mult ca alte calculatoare. Specialistii, insa, l-au numit simplu, „computer „verde” sau ecologic. Consuma putina energie, este croit din materiale reciclabile sau reciclate, curate, si nu afecteaza sanatatea cine stie ce, deoarece are un continut mic de metale grele. Altfel, sub actiunea caldurii degajate in momentul in care computerul functioneaza, compusii chimici puternici s-ar evapora si ar patrunde in organism.

Era carcasei din porumb

Deja a inceput sa se prefigureze era carcaselor din materiale plastice organice. Un exemplu graitor este calculatorul portabil incastrat intr-o cutie realizata din material obtinut dintr-un amestec de porumb plus material plastic pe baza de petrol, ca sa nu se rupa repede. Aceasta piesa se vinde in Japonia din 2006 si apartine companiei Fujitsu. De altfel, cele mai importante companii de pe piata IT din intreaga lume sunt in plin proces de regandire a tehnologiilor orientate spre latura ecologica, in speta spre un consum mai mic de energie. Se tot vorbeste despre produse care, intr-o sectie obisnuita de IT, sa reduca pana la 80% cererea de energie. Este vorba despre aplicarea asa-zisului design eficient energetic, despre limitarea presiunii asupra sistemelor de racire si despre altele.

Sa luam cateva exemple de initiative eco. Reprezentantii HP au anuntat ca au de gand sa reduca consumul de energie al calculatoarelor si al laptopurilor cu 25%, in anii care urmeaza. Compania si-a propus ca, pana in 2020, sa ajunga sa foloseasca in mod curent furnizori de energie mai eficienti si tehnologii mai „curate”. Google se vrea companie cu totul nepoluanta si chiar a facut niste pasi concreti in acest sens: sediul sau poseda una dintre cele mai mari instalatii solare din SUA. Plus ca va investi sute de milioane de dolari in resurse geotermale, solare si eoliene, dupa cum a facut public.

Marile companii vor 90% eficienta energetica

Compania Z-Power vrea inlocuirea bateriei de litiu din computere si din telefoanele mobile cu una din argint si zinc. Desi este reciclabila, bateria de litiu contine foarte putine metale ce mai pot fi recuperate. In trendul IT-ului verde se inscrie una dintre cele mai serioase initiative: proiectul „Climate Savers Computing Initiative”, lansat in vara lui 2007 de Intel si guvernul american. Partenerii sunt nume importante precum Oracle, Microsoft, Google, Hewlett-Packard, IBM, Dell, Lenovo. Programul si-a propus atingerea unui prag de eficienta energetica de 90%. Asta inseamna ca emisiile de gaze cu efect de sera ar putea fi reduse cu 54 de milioane de tone anual. In plus, se vor putea face economii de circa 6 miliarde de dolari. Iar avantajul centrelor de date este ca ar putea avea o factura injumatatita la energie.

Micutele calculatoare, la fel de poluante ca avioanele?

Cercetarile au aratat ca micutele calculatoare sunt incredibile „sugative” pentru productia mondiala de energie, folosind 4-5% din aceasta. Ba chiar, echipamentele IT ar polua la fel de mult ca aviatia, potrivit unui studiu al organizatiei Global Action Plan.

Raportul mai scrie ca industria IT ar fi responsabila pentru 2% din emisiile globale de dioxid de carbon. In plus, emisiile IT ar creste mai repede decat cele din industria aviatiei. Spre comparatie, in 2006 a fost vanduta o capacitate de stocare de date cu 50% mai mare decat in 2005, in vreme ce, in aceeasi perioada, traficul de pasageri in aviatie nu a crescut decat cu 3%. Poluarea IT, cred cercetatorii, este cauzata intr-o anumita masura de promovarea calculatoarelor de mare viteza. Acestea nu numai ca folosesc extrem de multa energie, dar elibereaza atat de multa caldura, incat este nevoie de instalatii de racire sofisticate.

Computerul care salveaza paduri

Numai daca am face exclusiv online operatiuni financiare precum facturi, chitante, extrase de cont, cu siguranta am salva de la taiere paduri intregi. Pentru a face operatiunile de mai sus pe print, americanii distrug vreo 16 milioane de copaci, precizeaza un studiu al companiei Javelin Strategy and Research din SUA. Unde mai pui ca toata risipa aceasta de hartie este aproape inutila fiindca cel putin jumatate dintre respectivele operatiuni oricum au fost realizate electronic.

Cum poti salva hartia, folosind computerul? Americanii au redactat adevarate ghiduri in acest sens. Spicuim numai cateva idei: astfel, se folosesc scannere in loc de copiatoare, se trimit faxuri electronice in locul celor tiparite pe hartie, informatiile se pastreaza electronic, in loc de a fi depozitate in arhive. Partenerii pot primi datele direct pe CD-uri sau prin atasamente pe internet, si nu in mape. Chiar se pot semna si stampila documentele electronice. Foarte eficient este si comertul electronic. Primele efecte vizibile: reducerea costurilor de imprimare, de expediere a corespondentei ori de transport.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2357 Stack trace: #0 /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2357): fclose(false) #1 /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2117): wp_cache_get_ob('<!doctype html ...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!doctype html ...', 9) #3 /home/greenreport/public_html/wp-includes/functions.php(5349): ob_end_flush() #4 /home/greenreport/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(310): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/greenreport/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(334): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/greenreport/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/greenreport/public_html/wp-includes/load.php(1252): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/greenreport/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2357