Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Cum sa protejezi mediul calcand pe becuri si neoane

115 tone de becuri economice, neoane si alte surse de iluminat uzate au fost colectate in primele noua luni ale acestui an.

Primul container l-au amplasat la fabrica Dacia Pitesti, la inceputul acestui an, dat fiind faptul ca un producator atat de mare avea o gramada de lampi si de neoane defecte de aruncat. “Pana acum s-au strans deja 500 de kilograme de asemenea deseuri numai de la producatorul de automobile”, ne-a declarat Raul Pop, directorul general al asociatiei Recolamp – specializata in gestionarea si reciclarea deseurilor de surse de iluminat. Au urmat platformele industriale, institutiile publice, spitalele, cladirile de birouri, dar si producatorii si importatorii de surse de iluminat. Organizatiile mari au primit cate un container cu o capacitate de 300 de kilograme, iar cele mai mici, cate o cutie, cat sa incapa 15 kilograme de deseuri. Chiar si in cladirea Palatului Parlamentului au dus un container mare.

Puncte de colectare – “colturi verzi”, cum le zic reprezentantii Recolamp – exista acum si in marile lanturi de retail, cum este cazul Praktiker si Bricostore. In total, membrii asociatiei au impanzit companiile din Romania cu circa 600 de containere, pentru inceput. Periodic, containerele sunt golite, iar firmele-partenere nu trebuie sa achite nimic pentru aceasta activitate prestata de asociatie. Pasul urmator va fi extinderea retelei de colectare la peste 1.500 de puncte. “In paralel, vrem sa implicam si consumatorii individuali in aceasta activitate ecologica”, adauga Raul Pop. Orice detinator de deseuri poate solicita un recipient de colectare, printr-un apel gratuit la telefonul verde al Recolamp.

In Romania nu exista instalatie de reciclat becuri

„Recolta” de neoane, tuburi si becuri economice uzate este destul de consistenta dupa primele noua luni de activitate. Nu mai putin de 115 tone de deseuri – in mare parte istorice, cum le numesc reprezentantii asociatiei, adica vechi de ani de zile – au fost colectate de la diversi agenti economici si institutii publice. Mai departe, odata ce se va strange o cantitate suficienta, deseurile vor fi trimise tocmai in Germania, pentru a fi reciclate. “Deocamdata, nu renteaza sa transportam pana acolo cantitatea pe care am colectat-o pana acum. Mai asteptam pana anul viitor, cand este posibil sa functioneze si in Romania o instalatie de reciclare”, mai spune directorul general al Recolamp. Daca asociatia ar trimite acum sursele de iluminat uzate la reciclatorul din Europa, afacerea ar costa peste 57.000 de euro, fara a include costurile de transport, sortare si ambalare. In functie de tipul deseurilor si forma de livrare, pretul de procesare este de 300-500 euro/tona.

Timbrul verde, sursa de bani

„Oamenii trebuie sa stie ca lampile fluorescente, cu descarcare in gaze de inalta intensitate ori cu vapori de sodiu la joasa presiune, nu pot fi aruncate la pubela pentru deseuri menajere”, explica directorul Recolamp. Toate aceste surse de iluminat sunt periculoase din cauza continutului de mercur. E drept ca periculoase erau si inainte de inceputul acestui an, cand organizatia a demarat activitatea de gestionare a deseurilor. Atunci, insa, producatorii de surse de iluminat nu aveau inca pus la punct sistemul de gestionare, potrivit normelor europene. Practic, colectarea si reciclarea lampilor uzate este finantata din banii incasati in contul “timbrului verde” aplicat pe produsele respective. “Achitand aceasta taxa, consumatorul are garantia ca produsul achizitionat va fi reciclat in conditii sigure pentru mediu si sanatatea umana”, adauga Pop.

Sute de kilograme de neoane uzate, adunate de la companii

* Automobile Dacia a colectat o jumatate de tona de surse de iluminat uzate, in primele noua luni

*Compania din industria textila Braiconf Braila aproape ca a umplut un container de 300 de kilograme cu deseurile de tuburi si alte surse de iluminat anul acesta

* Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures a strans 150 de kilograme de becuri economice si tuburi de la inceputul acestui an

„Deocamdata, nu renteaza sa transportam pana in Germania cantitatea de deseuri pe care am colectat-o pana acum. Mai asteptam pana anul viitor, cand este posibil sa functioneze si in Romania o instalatie de reciclare” – Raul Pop director general Recolamp
 

spot_img

Ultimele știri