Gandul: Dezastrul de la Cernobal a creat plante rezistente la radiatii

Una dintre proteinele modificate poate fi folosita pentru a proteja sangele uman de contaminare

Explozia care a avut loc la reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobal in urma cu peste 20 de ani si care a trimis in atmosfera si in sol o pulbere inalt radioactiva afecteaza inca oamenii si animalele, insa ajuta plantele sa evolueze, relateaza News Scientist. Martin Hajduch de la Academia de Stiinte din Slovacia a studiat, impreuna cu colegii sai, flora din padurile ce inconjoara Cernobalul, pentru a vedea cum supravietuiesc plantele in solul contaminat. Plantelor le-a luat cativa ani sa se adapteze pe deplin la noile conditii de viata, spune Hajduch. Echipa de cercetatori a mers insa mai departe si a cultivat un lot de soia la doar cinci kilometri de miezul topit al reactorului 4 si un alt lot la aproape 100 de km de centrala nucleara, unde nivelul de contaminare este doar nesemnificativ. In studiul publicat ulterior in Journal of Proteome Research, Hajduch a explicat ca soia crescuta in solul radioactiv cantarea de doua ori mai putin decat cea normala si ca prezenta “anomalii moleculare”.

Planta radioactiva continea un nivel mult mai ridicat din zeci de proteine, printre care cisteina sintaza, proteina care impiedica la plante absorbtia metalelor grele. Soia “de Cernobal” contine si cu 32% mai mult din enzima BADH, un compus care reduce anomaliile cromozomiale din sangele uman expus la radiatii.
Astfel, plantele au evoluat pentru a se proteja singure de radiatii, dar nimeni nu poate sti deocamdata cum modificarile acestea vor conduce la supravietuirea plantelor sau daca acestea vor trasmite modificarile la generatiile urmatoare (cea studiata a fost doar prima pana la aceasta ora). Oamenii de stiinta ar putea insa, teoretic, sa creeze plante rezistente la radiatii, prin cresterea nivelului acestor proteine si la alte plante. Ceea ce le-ar putea folosi, intr-un viitor nu foarte indepartat, astronautilor care vor ajunge pe Marte, de pilda, anticipeaza New Scientist.

Desi pana acum cercetatorii avansasera ipoteza ca, dupa dezastru, in „zona interzisa” (cei 30 de km imprejurul reactorului) s-a dezvoltat un fel de „gradina a Edenului”, in care animalele au proliferat si chiar au aparut specii noi, ultimele studii vin sa infirme aceasta teorie. A crescut intr-adevar numarul cerbilor, al rasilor, al vulpilor, dar s-a intamplat doar datorita reducerii drastice a activitatii umane in zona poluata radioactiv (dupa evacuarea orasului din apropiere, Pripyat). Nivelul radiatiilor este inca de sute de ori peste cel admis, ceea ce a diminuat considerabil numarul nevertebratelor (albine, lacuste, fluturi, paianjeni). Cercetatorii Timothy Mousseau si Anders Pape Moller au facut studii in padurile din jurul Cernobalului si au constatat ca numarul insectelor scade dramatic pe masura ce se apropie de reactor. Insectele au fost mai afectate decat alte specii deoarece radiatiile sunt mai intense in stratul de suprafata al solului, unde cele mai multe specii de nevertebrate petrec mult timp – fie in timpul etapei larvare, fie in timpul vietii adulte. Acelasi lucru s-a intamplat si cu pasarile, spun cercetatorii amintiti. „Dar sa nu va asteptati sa gasiti caini cu doua capete”, avertizeaza Hajduch. (E.F.)
 

spot_img

Ultimele știri