Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Doar 0,27 hectare de padure pentru fiecare roman

Chiar daca, deocamdata, ne mentinem pe o pozitie privilegiata, fiind a saptea putere forestiera a Europei, daca putem spune asa, adica ceea ce promit unii guvernanti ca vom deveni din punct de vedere economic, Romania se afla intr-o plina criza din acest punct de vedere.

Deja, din cauza taierilor iresponsabile din ultimii 18 ani, s-a ajuns la situatia in care suprafata de fond forestier, de 6,4 milioane de hectare, raportata la numarul de locuitori este sub media europeana – 0,27 ha/locuitor in Romania, fata de 0,31 ha/locuitor. Peste 350.000 ha au fost defrisate “la ras”, iar alte 500.000 au fost bracuite (partial defrisate), aceste estimari ale oficialilor de la Bucuresti fiind confirmate si de o evaluare a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

“Din pacate, in ultimii ani asistam la o reducere dramatica a suprafetelor impadurite, cu toate ca inca suntem o putere forestiera la nivelul Uniunii Europene. Padurea este singura resursa energetica regenerabila, insa si ea trebuie protejata”, ne-a declarat presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu.

Din cauza lipsei padurilor, a continuat el, se intensifica procesul de desertificare in multe zone ale tarii. Totodata, ne confruntam cu un proces accelerat de eroziune solului, aparitia alunecarilor de teren si, in final, cu viituri si inundatii.

Mai raman de retrocedat sub 500.000 ha

Din totalul fondului forestier, de 6,4 milioane de hectare, dintre care sase milioane reprezinta padure propriu-zisa, 3,5 milioane ha se afla inca in proprietate statului, ramanand de retrocedat in continuare catre fostii proprietari mai putin de 500.000 ha. Chiar daca legea are un caracter reparatoriu, de multe ori ea a fost aplicata abuziv, sensul ei fiind denaturat, dupa cum a declarat pentru Gandul Marian Stoicescu. Conducerea Federatiei a sesizat in nenumarate randuri organele abilitate ale statului cu privire la cazuri de retrocedari abuzive, insa totul s-a oprit in instanta, unde “beneficiarii” acestor improprietariri au obtinut castig de cauza. Bunaoara, in judetul Alba, sustine Stoicescu, in aceasta situatie se afla peste 6.000 ha, insa cazuri similare au fost semnalate si in Prahova, Bacau sau Suceava.

“Din pacate, acesti falsi proprietari sunt primii care baga drujba si incep sa defriseze, pentru ca, in cazul in care vor fi nevoiti sa restituie suprafetele de teren respective, sa fi apucat sa vanda intre timp masa lemnoasa”, spune Marian Stoicescu. El acuza lipsa de raspundere a guvernantilor, indiferent care au fost acestia in ultimii ani, fata de integritatea padurilor romanesti. Alaturi de carentele legislative, nici reglementarile in vigoare nu sunt aplicate suficient de strict. Ce sa mai vorbim de “constiinta forestiera”, care in randul populatiei este sublima, dar lipseste aproape cu desavarsire. Pe de alta parte, din paduri au fost defrisati de multe ori numai arborii de calitate superioara care au fost solicitati la export, fiind afectata structura fondului forestier.

Experienta europeana

In viziunea Federatiei pentru Apararea Padurilor, pentru a incerca iesirea din criza se impune o intarire a rolului statului in domeniu, dupa modelul existent in celelalte tari comunitare. Tot in multe state din Uniunea Europeana, proprietarii de terenuri agricole primesc din partea autoritatilor stimulente financiare pentru convertirea lor in suprafete forestiere.

Stimulente financiare se acorda, totodata, si in scopul prevenirii defrisarilor. Pentru ca situatia din Romania sa revina la normal, Marian Stoicescu propune masuri drastice, cum ar fi confiscarea de catre stat a padurilor care nu sunt administrate silvic sau care au fost supuse defrisarilor sau revizuirea si anularea actelor de proprietate pentru padurile care au fost dobandite prin acte false sau pe baza unor marturii mincinoase.

Pedepse sporite

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Silvic (Legea 46/2008), au fost practic dublate pedepsele aplicate in cazul infractiunilor la regimul silvic. De exemplu, cei care sunt depistati ca au defrisat neautorizat masa lemnoasa in valoare mai mare de 4.000 de lei risca sa fie pasibili de pana la 16 ani de inchisoare.

9.000 ha, impadurite in 2008

Pana la finele anului in curs vor fi impadurite terenuri in suprafata totala de 9.000 de hectare. Dintre acestea, 1.000 ha vor fi impadurite prin grija ocoalelor silvice private, 130 la numar in total, iar restul de Regia Nationala a Padurilor Romsilva. In plus, alte 8.000 ha vor intra in programul de regenerari naturale, adica va fi protejata cresterea lastarisului rezultat dupa defrisare.
 

spot_img

Ultimele știri