Gandul: Energie din apa de ploaie

Iata o veste ce le va aduce o oarecare bucurie locuitorilor din regiunile ploioase din nordul Europei. Oamenii de stiinta au gasit o modalitate prin care caderea picaturilor de ploaie poate fi folosita pentru a genera energie, potrivit New Scientist.

Jean-Jacques Chaillout si colegii sai de la Comisia pentru Energie Atomica de la Grenoble, Franta, au aratat ca materialele piezoelectrice (ce au proprietatea de a se polariza electric sub actiunea unei deformari mecanice) pot fi determinate sa produca o cantitate suficienta de electricitate atunci cand sunt „lovite” de picaturile de ploaie.

„Ne-am gandit la picaturile de ploaie pentru ca ele sunt una dintre sursele de energie inca neexploatate”, a explicat Chaillout.

Ploaia marunta, spun cercetatorii, naste picaturi cu un diametru de aproximativ un milimetru, care au un impact energetic de 2 microjouli, in timp ce cea torentiala – picaturi de 5 milimetri, ce dau fiecare cate un impuls de 1 milijoule.

Ceea ce s-ar traduce intr-un microwatt pentru cea mai mica dintre picaturi (cat pentru transmiterea unui bit de informatie pe o distanta de 10 metri). Apoi, cercetatorii au folosit simulari computerizate pentru a afla ce caracteristici trebuie sa aiba materialul folosit ca baza.

Concluzia a fost ca materialul piezoelectric trebuie sa aiba o grosime optima de 25 de micrometri si o latime de 10 centimetri. Acest tip de energie poate alimenta diferite dispozitive electrice si senzori. Ea poate fi folosita si pentru a completa energia solara (ce produce mai multa electricitate pentru moment, dar nu poate functiona in conditii de vreme rea).Prima aplicatie va fi in domeniul nuclear, pentru a raci reactoarele nucleare.

Cercetatorii planuiesc sa creeze un senzor wireless alimentat de picaturile formate din condens, care sa depisteze depunerile ce reduc eficienta reactorului. Cu alte cuvinte, solutia viitorului pare a fi autoalimentarea. Un alt tip de energie autoregenerabila descoperita recent este cea care transforma in electricitate vibratiile utilajelor industriale si ale podurilor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri