Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Insulele Maldive, paradis tropical pe cale de disparitie

Una dintre dintre cele mai populare destinatii exotice pentru locuitorii intregii planete, Insulele Maldive, ar putea deschide, in numai cateva decenii, o serie neagra a statelor disparute odata cu cresterea nivelului Oceanului planetar.

Daca media temperaturii atmosferei va creste cu numai doua grade Celsius pana la sfarsitul secolului, "ne temem ca nivelul apelor ameninta chiar existenta natiunii noastre", deoarece "toate semnele tulburatoare din jurul nostru ne arata ca, incet, dar sigur, marile ne inconjoara si ne invadeaza micul arhipelag".

Acest avertisment a fost lansat de presedintele Republicii Maldivelor, Maumoon Abdul Gayoom cu ocazia "Zilelor Dezvoltarii Europene" (http://www.eudevdays.eu/), tinute lun aceasta la Lisabona. Tinta mesajului il constituie statele bogate ale lumii, responsabile de cea mai mare cantitate de gaze cu efect de sera.

Acestora, Gayoom nu le-a cerut pur si simplu bani pentru a apara insulele de asaltul apelor, ci masuri concrete care ar putea duce la mentinerea temperaturii planetei in limite cat mai apropiate de cele care au facut posibila existenta umana pe mica lor suprafata in ultimii 3.000 de ani.

Arhipelagul are "aproximativ 12.000 de insule", pentru ca numarul lor variaza de la o maree la alta, in functie de marimea valurilor care izbesc insulele, majoritatea situate la numai 0,8-1,8 metri deasupra apei. De fapt, la 26 decembrie 2004, devastatorul tsunami care avea sa lase 250.000 de morti in Asia de Sud-Est, a acoperit complet Maldivele pentru cateva minute.

Numarul mortilor (108) fost infim fata de cel inregistrat in alte tari, dar spaima a ramas in inima locuitorilor pentru totdeauna, ea reizbucnind in cursul acestui an, cand mareea a cotropit simultan 80 de insule. Din cele 193 de insule locuite, 119 sufera eroziuni permanente ale plajelor, incat locuitorii pot vedea de la o zi la alta cum Oceanul Indian "musca" din habitatul lor.

In ultimii ani, cresterea temperaturilor a inceput sa sufoce coralii (principala bogatie naturala), inundarea frecventa a atolilor creeaza mari dificultati pescarilor, iar furtunile tot mai dese ameninta infrastructura turistica, principala ramura economica a micului stat. In plus, fiecare maree peste limitele obisnuite aduce apa sarata peste rarele si pretioasele ochiuri de apa dulce din arhipelag.

Viitor popor de refugiati climatici

Daca toate aceste "acte de agresiune" ale Oceanului Indian continua, cei 300.000 de locuitori (cat populatia Sectorului 4 din Bucuresti) ai arhipelagului ar putea sa nu mai apuce jumatatea secolului al 21-lea la ei acasa. ONU estimeza ca, numai la sfarsitul acestui deceniu, vor exista 50 milioane de refugiati climatici, intre care s-ar putea numara multi locuitori din Republica Maldivelor, statul situat la cea mai mica altitudine din lume.

Lor li se vor alatura locuitorii altor paradisuri tropicale, din Oceanul Pacific, in primul rand cei din Tuvalu, al doilea stat cel mai apropiat de nivelul marii de pe Terra. Apoi, alte state amenintate cu disparitia sunt Vanuatu (de unde o insula locuita a fost evacuata in 2006) si Kiribati – unde nucile de cocos, principalul produs agricol, incep sa nu se mai coaca din pricina salinitatii excesive a solului.

"Marea, care a fost prietenul nostru vreme de secole, a devenit dusmanul nostru" MAUMOON ABDUL GAYOOM, (Presedintele Republicii Maldivelor).

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Ultimele știri