Gandul: „Lemnul lichid”, inlocuitor al plasticului

„Lemnul lichid” – o substanta pe baza de celuloza, lignina (un polimer natural ce intareste fibrele vegetale) si plante industriale – ar putea inlocui, in cativa ani, masele plastice atat de raspandite in societatea contemporana. Inventia apartine unei echipe de cercetatori de la Institutul de tehnologie chimica Fraunhofer (ICT) din Pfinztal (Germania), relateaza agentia DPA. Savantii germani au facut experimente asupra deseurilor de la fabricile de hartie, dintre care lignina a fost substanta cea mai promitatoare. Acest polimer (macromolecula) asigura rezistenta plantelor, unind intre ele fibrele, dar nu este necesar in productia de hartie, care trebuie sa fie cat mai flexibila.

Insa, in combinatie cu ceara, plante industriale (precum canepa si inul) si alte materii vegetale, lignina capata o consistenta asemanatoare plasticului. Noua substanta, care a fost denumita Arboform, capata forma unor granule, care sunt apoi topite. Arboformul poate fi topit, incat sa ia forma oricaror obiecte care, in zilele noastre, au componente din plastic: aparate electrocasnice, gadget-uri, parti de mobilier, finisaje auto, jucarii, ustensile de bucatarie etc. Arboformul va fi o substanta sigura si inodora, caci cercetatorii de la ICT au reusit sa reduca cu 90% continutul de sulf, care i-ar fi conferit un miros neplacut, dar care a fost absolut necesar in procesul separarii ligninei de fibrele de celuloza din care se produce hartia.

Mai mult, „lemnul lichid” este lipsit si de substantele cancerigene care se intalnesc in plasticul produs din titei. Apoi, plasticul obisnuit nu este biodegradabil, pe cand Arboformul este. Singurul avantaj al plasticului „clasic” ar fi faptul ca este reciclabil, insa nenumarate tone din aceasta substanta nu au mai fost niciodata colectate, ci zac raspandite in mediul inconjurator. Dar si Arboformul este reciclabil, pentru ca savantii de la ICT au experimentat faramarea in bucatele a unui obiect construit din acest plastic biodegradabil, apoi au retopit fragmentele. Proprietatile materialului nu aveau sa se schimbe dupa reciclare.
 

spot_img

Ultimele știri