Gandul: O jumatate de zi pe an suntem bolnavi din cauza poluarii

Poluarea poate fi comparata cu una dintre cele mai eficiente arme de ucidere in masa. Se pare ca numarul oamenilor imbolnaviti de ape, soluri sau aer poluat intrece orice asteptari. In Europa, aproape 400.000 de oameni mor prematur din cauza poluarii aerului, potrivit revistei "Environment for Europeans", citata in studiile cercetatorilor romani de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS). La fel, peste 100.000 de oameni ajung anual in spitale numai din cauza bronsitei, astmului si bolilor cailor respiratorii cauzate de pulberi in suspensie.

Poate cele mai mari riscuri pentru sanatate vin din substantele speciale aflate in pulberile in suspensie. Particulele extrem de fine, de cate 10 milionimi din metru sau poate chiar mai mici, sunt inhalate foarte usor, penetrand adanc plamanii. In Germania, Italia si Franta, zeci de mii de oameni mor prematur, sufocati de astfel de particule. Studiile arata ca, in medie, europenii se imbolnavesc din cauza poluarii cam o jumatate de zi in fiecare an. Din asta rezulta o pierdere de productivitate de bilioane de euro pentru economia UE. Astfel, mai scrie studiul ICAS, amenintarea sanatatii publice prin poluare este comparabila cu accidentele de masini sau cu imbolnavirile cauzate de fumul de tigara.

Luati impreuna, "otravitii" cu aer ocupa spitalele Europei 30 de milioane de zile pe an

Una dintre sperantele limitarii mortalitatii si morbiditatii prin poluare este Programul pentru Aer Curat in Europa, lansat de UE in 2001. Acesta isi propune sa reduca poluarea cu 25-30% pana in 2010, asteptand rezultate pe termen lung. Ca urmare, pana in 2020, sanatatea oamenilor ar trebui sa se imbunatateasca astfel: in primul rand prin reducerea mortalitatii premature anuale de la 400.000 de oameni, din cauza pulberilor toxice, la 135.000 de vieti omenesti.

Rezultate se asteapta si la cresterea sperantei mediei de viata, cu sase luni. La fel, mai este in plan si reducerea numarului deceselor cauzate de ridicarea nivelului de baza al ozonului (de la 21.400 la 600 pierderi anuale de vieti omenesti, pe an). Se vrea si limitarea numarului de zile petrecute in spitale de catre bolnavii afectati de poluare (de la 30 de milioane de zile utilizate anual numai pentru medicatia aparatului respirator la 9 milioane de zile de tratament).

Dar cum se pot obtine toate acestea? Cercetatorii au gasit ca trebuie aplicate o sumedenie de metode: stimulente fiscale pentru masini ecologice, limitarea evacuarilor de gaze de la masini, inovatii pentru transport mai curat, limitarea emisiilor industriale, controlul poluarii aerului, ajutarea noilor state membre UE sa puna in practica legislatia privind purificarea aerului s.a

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Ultimele știri