Gandul: Panourile solare – ineficiente, pompele de caldura – mai scumpe decat subventia

in Energie 14 January 2009 90 Views

Programul „Casa Verde” initiat de Ministerul Mediului si amanat pana pe 15 ianuarie are cateva hibe serioase. In primul rand, subventia de 90% pentru achizitionarea si instalarea sistemelor de panouri solare nu se acorda si pentru centrala termica impreuna cu care va functiona sistemul. Pretul mediu al unei astfel de centrale este de 3.000 de lei. Dar de ce este necesara instalarea unei centrale termice, daca deja avem un panou solar?

„Fiindca acestea functioneaza intr-adevar eficient numai atunci cand sunt dublate de o sursa de incalzire clasica. Oamenii trebuie sa stie ca sistemele nou introduse prin Casa Verde ajuta, dar nu inlocuiesc total vechiul sistem. Il pot inlocui, insa, in medie, in proportie de 50-60%”, ne-a explicat Dan Bargan, consultant tehnic la una dintre firmele care au aplicat in program pentru a deveni instalator validat.

Unei familii formate din patru persoane ii sunt suficiente trei panouri solare, cu un boiler de 300 de litri (pentru perioadele fara soare), iar costul facturii la apa calda se va injumatati, garantat.

Panourile solare, prea scumpe pentru asociatiile de proprietari

Cine vrea sa-si instaleze o pompa de caldura va primi de la stat doar circa 20% din intregul pret al acesteia, restul urmand sa plateasca din propriul buzunar, au calculat reprezentantii firmei. Asta, deoarece pretul pompei este mult prea piperat (de la 9.000 de euro in sus), subventia de la stat nu depaseste 25.000 de lei si nici nu acopera toate componentele din instalatie. Din fericire, in cazul pompei nu mai este nevoie de a doua sursa de caldura, conventionala, ca in cazul panoului solar.

„O pompa de caldura de 9.000 de euro este suficienta pentru o casa de 150 de metri patrati. Este mai scumpa fiindca tot sistemul presupune un intreg ansamblu: incalzire prin pardoseala, pompe, sisteme de automatizare si de decopertare. Pe factura, economia este de 40% fata de sistemul de incalzire pe baza de curent electric. Investitia se amortizeaza in 15 ani, dar putinele persoane care isi pun pompa de caldura nu o fac neaparat pentru economii, ci pentru a fi independenti energetic. Estimativ, anul trecut in Romania s-au vandut in jur de 100 de pompe de caldura”, a adaugat Dan Bargan.

Tot din cauza pretului piperat, este posibil ca asociatiile de locatari de la bloc sa nu poata intra in program. In acest caz, firmele producatoare de panouri ii sfatuiesc pe locatari sa aplice individual, ca sa aiba sanse sa-si acopere costurile in proportie de 90%. In acest caz, panourile de pe acoperis trebuie sa fie unite intre ele, ulterior.

Din 5.000 de firme participante, numai 2.000 au adus toate actele

Foarte multe firme au dat bir cu fugitii, dupa ce au descoperit cat de multe hartii trebuie sa depuna la dosar, in numai 25 de zile, pentru a deveni instalatori validati de Administratia Fondului de Mediu.

„Asta s-a intamplat fiindca legea privind Casa Verde este stufoasa si ambigua. Astfel, am fost pusi in situatia de a oferi consultanta gratuita unor firme mici, de care nici macar nu auzisem. Problema lor era ca nu intelegeau legea. Unele ori nu aveau pe cine sa trimita in Bucuresti, sa alerge dupa acte si sa stea la cozi, altele ori nu auzisera de taxa de mediu. Pentru o firma cu patru angajati, a fost extrem de greu sa intocmeasca tot dosarul”, ne-a declarat Catalin Draguleanu, director de vanzari la aceeasi firma. Pana acum, 5.000 de firme au cerut sa se inscrie in program, insa numai 2.000 au si adus documentatia completa.

Inscrierea in program

Dupa ce a fost amanat de doua ori, programul „Casa Verde” va incepe maine, cand pe paginile de internet www.mmediu.ro si www.afm.ro va fi publicata lista instalatorilor validati, adica a firmelor autorizate sa comercializeze si sa monteze sisteme de energie alternativa. Doritorii trebuie sa-si aleaga una dintre firme, sa-si depuna o cerere de inscriere si un dosar la firma respectiva, sa obtina o nota de acceptare de la instalator si sa plateasca diferenta de bani.
 

Comentarii

comentarii