Gandul: SUA si UE se cearta la Bali

in Business 14 December 2007 90 Views

Germania ameninta ca va boico­ta summitul principalelor tari care emit gaze cu efect de sera ce urmeaza sa aiba loc in ia­nuarie in Statele Unite ale Americii, daca autoritatile ame­ricane continua sa refuze sa-si asume obiective clare de indeplinit in domeniul protectiei mediului, informeaza coti­dianul francez Le Figaro.

Mi­nistrul german al Mediului, Sigmar Gabriel, a avertizat, cu ocazia Conferintei ONU asupra incalzirii globale, organizata la Bali, in Indonezia, ca “fara obiec­tive clare, nu va exista nici o reuniune” a principalelor sta­te emitatoare de gaze cu e­fect de sera, noteaza Rom­pres.

“Suntem putin dezamagiti ca toata lumea trebuie sa astepte Statele Unite sa se decida. Avem nevoie de actiune urgenta. Asta este principala chestiune care blocheaza negocierile” si-a exprimat frustrarea si Humberto Rosa, secretar de stat pentru mediu in Portugalia si sef-negociator al UE la Bali. Statelor Unite li se reproseaza ca refuza orice referinta la obligativitatea ca tarile industrializate sa-si reduca emisia de gaze cu efect de sera cu 25% – 40% pana in 2020. “Sa fie foarte clar ca UE nu va renunta la aceasta mentiune in textul final al conferintei de la Bali”, a avertizat insa Gabriel.

Textul final al conferintei, care trebuia sa fie semnat ieri, ar trebui sa relanseze negocierile referitoare la combaterea incalzirii globale dupa 2012, cand va expira prima faza a protocolului de la Kyoto.

Cum statele participante la conferinta de la Bali nu par sa ajunga la un acord, responsabilul ONU pentru probleme de schimbari climatice, Yvo de Boer, s-a aratat foarte “ingrijorat pentru ritmul negocierilor. Daca nu ne punem de acord cu privire la viitor, atunci totul se prabuseste ca un castel din carti de joc. Suntem intr-o situatie de tipul totul sau nimic”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

Comentarii

comentarii