Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Sudul tarii se usuca vazand cu ochii

Cu toate ca iarna aceasta nu va mai la fel de uscata ca precedenta si nici anul 2008 nu se anunta la fel de fierbinte ca 2007, in sudul tarii va continua procesul de desertificare. Tendinta este ca in aceasta zona pur si simplu sa se usuce pamantul, din cauza secetei pedologice (a solului) extreme. Asta inseamna ca, fara niste sisteme de irigatie bine puse la punct, deja putem sa ne luam adio de la granele din sud.

Ion Sandu, directorul ANM, a prezentat prognoza pentru agricultori, pe urmatoarele luni. Astfel, luna noiembrie va aduce umiditate destula pentru suprafetele agricole din tara, mai putin pentru Dobrogea si estul Munteniei, unde va fi deficit de apa, solul devenind uscat. Fenomenul se va accentua treptat, pana in luna martie, cand seceta pedologica va cuprinde si Baraganul.

In luna aprilie, sud – estul si sudul tarii vor suferi, local, de o seceta extrema a solului. Acestea sunt, de fapt, si zonele cu cea mai putina padure din intreaga tara. Chiar daca se cunoaste de multa vreme tendinta de desertificare a sudului, guvernantii nu fac nimic: nu au „reinviat” sistemele de irigatii si nici nu au demarat vreun program de impaduriri in zona.

Cum se formeaza seceta si inundatiile

Principalele cauze ale secetei si inundatiilor sunt lipsa padurilor si defrisarile, ne-a explicat Ortansa Jude, sefa Centrului National pentru Prognoza si Meteorologie. „Defrisarile pe suprafete foarte mari au schimbat topografia locului. Astfel, acesta a devenit expus oricarui pericol, fiind pur si simplu lipsit de aparare. Este normal sa se intample asa, fiindca padurile contribuie la circuitul apei in natura, transpirand ajuta la mentinerea unui grad de umezeala care regleaza regimul termic.

Ca sa intelegem mai clar de ce avem nevoie de paduri, va pot spune ca, pe vreme de seceta, resimtim foarte tare caldura deoarece pamantul este cel mai mare captator solar. Putini stiu ca aerul se incalzeste de jos in sus, adica de la pamant in sus. Doar 20 – 30 % din caldura vine de sus in jos.

Oricum, trebuie sa intelegem ca tendinta globala este sa fie din ce in ce mai cald. Aceasta are si cauze naturale, dar a intervenit si mana omului. Nu se stie cat la suta e de vina omul si cat la suta e vorba de cauze naturale, probabil ca se cunoaste acest lucru, dar este pastrat secret, din cauza anumitor interese. Un lucru ramane, insa, cert: poluarea afecteaza, intr-adevar, producerea inundatiilor. Explicatia este ca pulberile eliberate in aer contribuie la condensarea moleculei de aer”, spune specialistul.

Ramanem la clima temperat – continentala. Deocamdata.

Dupa toate fenomenele intamplate, inseamna ca s-a schimbat clima Romaniei? „Nu, nu se schimba clima, este o greseala sa credem asta. S-a schimbat doar un element al ei, si anume temperatura aerului, care e in trend crescator. Suntem tot in clima temperat – continentala, dar cu accente continentale iarna si cu accente tropicale vara. Vedeti, de 20 de ani se tot incalzeste, dar noi am inceput sa resimtim asta de abia din 1998. Nu este ingrijorator in sine faptul ca se incalzeste, ingrijorator este ritmul in care se intampla asta. Acest lucru va schimba multe lucruri – fauna, flora, chiar si sanatatea omului. Solutia este sa ne adaptam. Organismul celor care se vor naste dupa noi va fi mult mai adaptat.

Cu toate astea, lucrurile nu sunt chiar asa de rele cum le-a prezentat o parte a presei. Insa e bine macar sa parem mai pesimisti, pentru a trage un sistem de alarma si a determina omul sa ingrijeasca mai mult natura”, ne-a mai explicat Ortansa Jude.

„Se vor schimba multe lucruri – fauna, flora, chiar si sanatatea omului. Solutia este sa ne adaptam. Organismul celor care se vor naste dupa noi va fi mult mai adaptat.” Ortansa Jude (specialist ANM)

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri