Garda de Mediu a înaintat 37 de sesizări penale în urma controalelor din Parcul Natural Munții Apuseni

in Biodiversitate, Legislatie 8 December 2016 103 Views

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de 810.000 de lei și a înaintat 37 de sesizări penale în urma unor controale efectuate pe raza Parcului Natural Munții Apuseni, a anunțat instituția.

garda nationala de mediu

Controalele, desfășurate în perioada 16 octombrie – 18 noiembrie au continuat în fapt acțiunile demarate în cursul lunii august pe raza Parcului Natural Munții Apuseni, unde, în timpul controalelor anterioare, au fost constatate mai multe nereguli.

Pentru nerealizarea măsurilor impuse cu privire la ecologizarea terenurilor deținute de primăriile Budureasa, Buntești și Lunca în zona parcului natural, acestea au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 220.000 lei. De asemenea, Administrația Parcului a fost sancționată cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru faptul că nu a monitorizat aceste lucrări de ecologizare.

Pe parcursul controlului comisarii GNM au primit o sesizare din partea unui grup de cetățeni ai comunei Pietroasa, privind modul de exploatare a zăcământului de granodiorit (rocă folosită ca piatră de pavaj și de construcție – n.r.) din cariera Valea Lazului. În urma verificărilor, cele două societăți care își desfășoară activitatea pe amplasamentul carierei au fost sancționate de comisarii GNM pentru mai multe nereguli.

 

Pentru blocarea accesului pe drumul forestier și construirea unui alt drum, fără autorizație, ambele societăți au fost sancționate cu amendă în valoare de 60.000 lei.

Exploatarea carierei în lipsa actelor de reglementare, motiv pentru care una din firme a fost sancționată cu 60.000 lei iar cealaltă cu 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu. De asemenea, pentru ambele societăți a fost aplicată măsura complementară de suspendare a activității până la obținerea actelor de reglementare.

Pentru mutarea cursului de apă situat în perimetrul carierei au fost formulate două sesizari penale.

Totodată, din cauza lipsei autorizației de mediu pentru captarea de apă din zona carierei, ce deservește locuitorii comunei Pietroasa, primăria a fost sancționată cu amendă de 60.000 lei.

Tot în cursul acțiunilor de control desfășurate în Parcul Natural Munții Apuseni, comisarii GNM au sancționat organizatorii unui concurs off-road cu amendă în valoare de 150.000 lei pentru faptul că participații au străbătut zone strict protejate fără să dețină avizul custozilor acestor arii.

De asemenea, au fost întocmite 35 de sesizări penale pentru construcțiile ilegale ridicate în zona de protecție integrală a Parcului.

Comentarii

comentarii