Garda Forestieră Națională, noua structură din cadrul Ministerul Mediului

După promulgarea legii privind înființarea Gărzilor Forestiere, în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, se va înființa o nouă structură – Garda Națională Forestieră – care va coordona activitatea celor 9 gărzi forestiere teritoriale, a anunțat ministrul Mediului , Cristiana Pașca Palmer, pe pagina sa de Facebook.

Garda Forestieră

Așadar, după promulgare, se va înființa Garda Forestieră Națională, o structură în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care va coordona activitatea celor 9 gărzi forestiere teritoriale. În plus, toți angajații Gărzilor vor fi supuși evaluării anuale de integritate și vor beneficia de formare profesională continuă. Astfel, aceste structuri-cheie pentru combaterea tăierilor ilegale vor dispune de personal integru și bine pregătit. Nu în ultimul rând, noua lege crează cadrul pentru dotarea corespunzătoare a Gărzilor Forestiere, inspectorii putând astfel să intervină mai rapid și mai eficient”, a scris Cristiana Pașca Palmer.

Ce prevede Legea Gărzilor Forestiere

După mai bine de 9 luni, Camera Deputaților a adopta, pe 18 octombrie, cu 233 de voturi, legea privind înființarea gărzilor forestiere. Acestea vor fi formate din 617 persoane, dintre care 545 – cu rol de control și implementare. Angajații vor efectua controalele silvice și cinegetice în toate cele 41 de județe ale țării, plus București. Activitatea lor va fi coordonată din 9 sedii: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava și Timișoara.

Atunci când personalul tehnic va constata infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, va sesiza organele de cercetare penală, iar pentru fapte contravenționale va aplica sancțiuni.

Legea Gărzilor Forestiere, adoptată de Parlament

Angajații vor putea controla modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici. În plus, vor putea legitima persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic și vor putea confisca bunurile suspecte. De asemenea, vor participa împreună cu Poliția și autoritățile vamale la cercetări.

Cum se va schimba situația prezentă

În prezent, există aproximativ 400 de persoane care controlează activitățile din sectorul silvic. Fiecare are în grijă peste 16.400 de hectare de fond forestier. Potrivit Ministerului Mediului, suprafața optimă ar fi de 8.000 de hectare, însă prin legea adoptată fiecărui angajat îi va reveni aproximativ 12.000 de ha.

Inițial, Ministerul prevăzuse salarii extrem de motivante pentru personalul din Gărzile Forestiere. Ar fi fost vorba despre sume ce depășeau 2.300 de lei pentru muncitori, 5.600 de lei pentru consilieri juridici, 6.500 de lei pentru auditori și 10.000 de lei pentru directori. Schema de salarizare a fost însă respinsă de Senat, care a decis să plafoneze salariile la nivelul celor din Agenția de Administrare Fiscală. Astfel, angajații Gărzilor Forestiere vor putea avea salarii de până la 5.000 de lei.

spot_img

Ultimele știri