NASA: Gaura din stratul de ozon s-a micșorat datorită interzicerii CFC

in Poluare 11 January 2018 70 Views

Gaura din stratul de ozon s-a mic╚Öorat datorit─â sc─âderii cantit─â╚Ťii de clor din stratosfer─â, conform unui studiu NASA. Aceast─â sc─âdere a fost posibil─â datorit─â interzicerii CFC (clorofluorocarburi), compu╚Öi chimici care sunt extrem de d─âun─âtori stratului de ozon.

gaura strat ozon

┬ę NASA Goddard / YouTube

Oamenii de la ╚Ötiin╚Ť─â de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA au m─âsurat cantit─â╚Ťile de clor din stratosfer─â cu ajutorul unui instrument care cite╚Öte emisiile de radia╚Ťie termic─â, sau infraro╚Öii, aflat pe bordul satelitului Aura. Conform m─âsur─âtorilor luate ├«n fiecare an ├«ntre 2005 ╚Öi 2016, stratul de ozon a suferit cu 20% mai pu╚Ťine pierderi dec├ót acum 9 ani, c├ónd satelitul a fost lansat.

Interzicerea CFC a permis regenerarea stratului de ozon

Cercet─âtorii atribuie aceast─â schimbare interzicerii clorofluorocarburilor (CFC) la nivel global ├«n 1987. Ace╚Öti compu╚Öi chimici, cunoscu╚Ťi mai ales sub numele de freon, con╚Ťin clor, fluor ╚Öi carbon. Au fost folosi╚Ťi ├«n special ca agen╚Ťi frigorifici, carburan╚Ťi ╚Öi ├«n solven╚Ťi.

Odat─â ajunse ├«n stratosfer─â ╚Öi expuse radia╚Ťiilor cu ultraviolete, clorofluorocarburile se descompun ╚Öi elibereaz─â atomi de clor care distrug moleculele de ozon.

Susan Strahan, cercet─âtor la Centrul de Zbor Spa╚Ťial Goddard, a explicat rezultatele ├«ntr-un comunicat publicat de NASA:

ÔÇťVedem foarte clar c─â nivelurile de clor din gaura de ozon scad ╚Öi c─â diminuarea stratului de ozon este mai mic─â datorit─â acestui fapt.ÔÇŁ

Stratul de ozon ar trebui s─â ├«╚Öi revin─â treptat pe m─âsur─â ce clorofluorocarburile p─âr─âsesc atmosfera, ├«ns─â acest proces va fi lent din cauza duratei de via╚Ť─â lungi a CFC. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â estimeaz─â c─â o revenire aproape complet─â ar putea avea loc dup─â anul 2060.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii