Gavrilescu: Bugetul AFM va fi suplimentat cu 200 de milioane de lei pentru circa 30.000 de ma┼čini noi

in Business, Poluare, Transport 7 September 2018 57 Views

Bugetul Administra┼úiei Fondului pentru Mediu va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului “Rabla Clasic” ┼či va fi aprobat s─âpt─âm├óna viitoare, dup─â care vom da drumul primelor de casare, a declarat, joi seara, vicepremierul ┼či ministrul Mediului, Gra┼úiela Gavrilescu, citat─â de Agerpres.┬á

“‘Rabla’ este cel mai longeviv program guvernamental ┼či de fiecare dat─â am ├«ncercat c─â ├«mbun─ât─â┼úim condi┼úiile de acordare a tichetelor. ├Äntotdeauna suma este insuficient─â. Rom├ónia acceseaz─â proiectul foarte repede. ├Än prima parte a anului, c├ónd am aprobat bugetul, am alocat suma de 130 de milioane de lei pentru persoane fizice ┼či 20 de milioane de lei pentru persoane juridice. Ea a fost foarte repede epuizat─â. Sunt deja introduse pe pia┼ú─â 21.000 de ma┼čini noi, care se produc aici, ├«n Rom├ónia, ┼či acum s-a luat decizia s─â supliment─âm bugetul AFM cu o sum─â de 200 de milioane de lei pentru aproximativ 30.000 de ma┼čini. Sunt ma┼čini noi, care ├«ntr-adev─âr, din toate punctele de vedere, ne asigur─â ┼či calitatea aerului ┼či siguran┼úa ├«n circula┼úie”, a spus Gavrilescu, la Antena 3.

Potrivit acesteia, s─âpt─âm├óna viitoare va fi aprobat bugetul AFM ┼či imediat va ├«ncepe acordarea primelor de casare.

“Partea a doua a Programului ‘Rabla’ ar fi trebuit s─â ├«nceap─â dac─â rectificarea era adoptat─â mult mai repede, ├«ncepea ├«n maxim 10 zile de la momentul ├«n care aveam adoptat bugetul AFM. Avem o ├«nt├órziere; ├«nt├órzierea aceasta am putut ieri s─â o debloc─âm, s─âpt─âm├óna viitoare vom aproba ┼či bugetul AFM ┼či imediat s─â d─âm drumul la aceste prime de casare”, a precizat ea.

ITP devine obligatorie pentru acceptarea în programul Rabla 2019

Gra┼úiela Gavrilescu a subliniat c─â aceste prime de casare au o valoare de 6.500 de lei ┼či se acord─â proprietarilor de ma┼čini mai vechi de 8 ani, care vor s─â achizi┼úioneze autoturisme noi.

“Dac─â o persoan─â fizic─â vrea s─â beneficieze de aceste tichete, va accesa programul. Este vorba despre cei care au ma┼čini mai vechi de opt ani, au o prim─â de casare de 6.500 de lei ┼či ┼čti┼úi foarte bine c─â nu ai posibilitatea s─â te duci s─â cumperi dac─â nu ai depus ┼či o astfel de ma┼čin─â mai veche de 8 ani. Ma┼čina imediat se acceseaz─â ├«n sistemul electronic al AFM. Te duci, bine├«n┼úeles ├«┼úi casezi ma┼čina, o dai la REMAT, dup─â care te duci ├«n paralel ┼či ├«┼úi ├«nscrii dorin┼úa de achizi┼úionare a unei ma┼čini la un dealer auto. Statul d─â o prim─â de casare pentru o ma┼čin─â mai veche de 8 ani, de 6.500 de lei, la care se poate ad─âuga o sum─â de 1.000 de lei pentru o ma┼čin─â care are o norm─â de poluare de 100 grame/CO2 ┼či bine├«n┼úeles pentru cele hibrid ├«nc─â 1.700 de lei. ├Än acela┼či timp, s─â nu uit─âm ┼či a┼ča numitul Program ‘Rabla Plus’ care a ├«nsemnat o prim─â de 10.000 de euro ecobonus pentru achizi┼úionarea unor ma┼čini 100% electrice. Deja, p├ón─â la ora actual─â sunt introduse cereri pentru circa 500 de ma┼čini electrice ┼či aproximativ diferen┼úa p├ón─â la 1.000 de ma┼čini hibrid ┼či hibrid plug-in”, a explicat ┼čeful de la Mediu.

Potrivit sursei citate, cu aceste cupoane pot fi cump─ârate autoturisme de la orice dealer auto, ├«ns─â marea majoritate a celor ├«nscri┼či ├«n acest program s-au ├«ndreptat c─âtre ma┼čini produse ├«n Rom├ónia.

├Än ceea ce prive┼čte sta┼úiile de re├«nc─ârcare pentru ma┼činile electrice, Gra┼úiela Gavrilescu a ar─âtat c─â p├ón─â la jum─âtatea lunii octombrie va fi lansat ┼či programul de amplasare a acestor sta┼úii pe drumurile na┼úionale ┼či pe autostr─âzi.

“Am publicat ├«n Monitorul Oficial ├«nc─â de la sf├ór┼čitul lunii iulie – ┼či de asta ┼či a┼čteptam rectificarea bugetar─â – ca toate municipiile re┼čedin┼ú─â de jude┼ú s─â poat─â s─â acceseze Fondul de Mediu pentru a putea s─â achizi┼úioneze ┼či s─â monteze sta┼úiile de re├«nc─ârcare pentru ma┼činile electrice, urm├ónd ca p├ón─â la jum─âtatea lunii octombrie s─â lans─âm, dup─â ce o s─â primim ┼či avizul de la Comisia European─â pentru ajutorul de stat, sta┼úiile de re├«nc─ârcare pe drumurile na┼úionale, pe autostr─âzi, tocmai pentru fluidizarea traficului, nu pentru blocaje, ├«n sensul s─â r─âm├ói cu ma┼čina undeva la jum─âtatea drumului ┼či pentru a putea s─â cre─âm un circuit ├«n ceea ce prive┼čte aceast─â sta┼úie”, a men┼úionat ea.

├Äntrebat─â de ce nu d─â un ordin, ca ministru al Mediului ┼či ca vicepremier, prin care s─â oblige toate marile companii petroliere de┼úin─âtoare de benzin─ârii s─â aib─â ┼či o priz─â pentru ma┼činile electrice, Gra┼úiela Gavrilescu a r─âspuns c─â au avut loc deja aceste discu┼úii, iar to┼úi retailerii din Rom├ónia au fost de acord.

“Marea majoritate a acestora au ┼či ├«nceput s─â monteze astfel de sta┼úii de re├«nc─ârcare ├«n marile municipii. Au un program de dezvoltare p├ón─â la sf├ór┼čitul anului cu continuitate ├«n anii viitori ┼či bine├«n┼úeles la fel ca ┼či cei care sunt posesorii acestor sta┼úii de alimentare cu combustibil”, a subliniat ministrul.

Conform statisticii Asocia┼úiei Produc─âtorilor ┼či Importatorilor de Autoturisme (APIA), v├ónz─ârile totale de autovehicule noi au crescut, ├«n primele ┼čapte luni ale anului, cu 23,8%, p├ón─â la 105.686 unit─â┼úi, comparativ cu intervalul de referin┼ú─â din 2017. ├Än continuare, persoanele juridice sunt cele care sus┼úin v├ónz─ârile auto ├«n Rom├ónia (63% din totalul achizi┼úiilor de autoturisme realizate ├«n primele 7 luni), ├«ns─â ┼či achizi┼úiile realizate de c─âtre persoanele fizice au crescut cu 32% ├«n compara┼úie cu intervalul ianuarie – iulie 2017, p├ón─â la 33.013 de unit─â┼úi.

Voucherele din Programul “Rabla Clasic”, edi┼úia 2018, pentru persoane fizice, s-au epuizat la sf├ór┼čitul lunii martie, la numai dou─â s─âpt─âm├óni dup─â demararea sesiunii din acest an a programului guvernamental, iar o viitoare suplimentare de buget se va concretiza ├«n m─âsura ├«n care bugetul de venituri ┼či cheltuieli al Administra┼úiei Fondului pentru Mediu (AFM) va permite acest lucru, conform preciz─ârilor f─âcute de institu┼úie, la solicitarea AGERPRES, ├«n data de 6 iulie.

La ├«nceputul lunii august, premierul Viorica D─âncil─â anun┼úa o suplimentare important─â de fonduri ce va fi realizat─â pentru Programul “Rabla”, ├«n sensul acord─ârii a ├«nc─â 30.000 de tichete pentru achizi┼úia de autoturisme.

“Astfel, vom ajunge la 50.000 de tichete alocate ├«n acest an programului ‘Rabla’, dublu fa┼ú─â de anul 2017”, a spus D─âncil─â.

Edi┼úia cu num─ârul 15 a Programului “Rabla” a demarat ├«n data de 15 martie 2018, at├ót pentru persoanele fizice, c├ót ┼či pentru cele juridice, cu dou─â luni mai devreme fa┼ú─â de sesiunea din 2017, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei. Anul trecut, Programul “Rabla” (cu extensiile Clasic ┼či Plus) a beneficiat de o alocare ├«n valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 de milioane lei din timpul anului.

Ministerul de resort estimeaz─â c─â, ├«n 2018, rom├ónii vor cump─âra, prin Programul “Rabla Plus”, 2.000 de ma┼čini electrice.

Accesarea programului nu este condi┼úionat─â de casarea ┼či radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferit─â ├«n cadrul Programului “Rabla Clasic” (de 6.500 de lei) se poate cumula cu ecotichetele prev─âzute de Programul “Rabla Plus”, numai ├«n cazul ├«n care solicitantul va achizi┼úiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Comentarii

comentarii