Gavrilescu: Trebuie să păstrăm creşterea temperaturii medii anuale sub 2 grade

in EcoLIFESTYLE, Schimbări Climatice 24 January 2019 31 Views

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a prezentat în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, prioritățile din domeniul mediului ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Printre acestea se numără schimbările climatice, biodiversitatea, dezvoltarea durabilă și managementul apelor.

Pentru Ministerul Mediului, prioritare sunt combaterea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii: „Schimbările climatice sunt obiectiv pentru toate statele membre pentru că efectele schimbărilor climatice sunt resimţite de noi. […] Trebuie să avem o ţintă comună să păstrăm creşterea temperaturii medii anuale sub 2 grade, la 1,5 grade Celsius. Un lucru extrem de greu de realizat pentru că asta înseamnă o muncă titanică şi proiecte de implementat în toate statele membre şi nu numai. Este nevoie de un impact global”.

După prezentare priorităților României (schimbările climatice, biodiversitatea, dezvoltarea durabilă și managementul apelor), europarlamentarii au vrut să ale mai multe detalii despre abordarea Președinției române cu privire la schimbările climatice.

lensa.ro

În acest context, ministrul Gavrilescu și-a declarat intenția de a finaliza negocierile asupra dosarului privitor la standardele privind emisiile de dioxid de carbon pentru vehiculele grele noi, precum și a noului program LIFE, principalul instrument de finanțare UE pentru mediu și acțiunile în domeniul schimbărilor climatice. De asemenea, s-a discutat despre conturarea unei viziuni comune a UE privind Strategia pe termen lung referitoare la schimbările climatice.

„Nu va fi absolut deloc uşor să putem să finalizăm regulamentul Life pentru că depindem foarte mult de mecanismul financiar multianual, dar este singurul mecanism de finanţare pe proiecte în domeniul mediului, iar interesul europarlamentarilor este extrem de mare pentru că îşi doresc cu toţii ca acest program Life să fie cât de mult accesat în perioada următoare de către statele membre şi se doreşte, în acelaşi timp, o greutate a programelor pe care noi le vom implementa, noi, toate statele membre”, a mai spus oficialul român.

Comentarii

comentarii