Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazele de sist aduc energie cu probleme pentru Romania

O petitie online care solicita interzicerea in Romania a exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica a strans deja aproape 1500 de adeziuni, in numai o saptamana.

Majoritatea semnatarilor sunt romani, dar alaturi de ei au semnat cetateni din Bulgaria, Ungaria, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Franta, Austria, Danemarca, Luxemburg, Rusia, SUA, Canada si Noua Zeelanda.

Dupa romani, cei mai numerosi semnatari ai acestei petitii sunt bulgarii. Dintre semnatarii romani, cei mai multi sunt din Moldova, mai ales din municipiul Barlad.

Poluare si riscuri seismice

“Un raport recent al expertilor europeni atrage atentia asupra pericolelor pe care metoda fractionarii hidraulice le prezinta pentru mediu si sanatatea oamenilor, pentru biodiversitate. Principalele riscuri pe care le implica aplicarea tehnologiei prin fractionare hidraulica sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puturi de foraj pe kilometru patrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonora, zgomotul produs de echipamentele de foraj si cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apa pentru fiecare foraj in detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA si alte state arata ca apa freatica si sursele de apa potabila sunt in pericol de contaminare, ca exista un risc seismic asociat, ca se produce mobilizarea unor substante radioactive, a metanului si a altor substante cu efect de gaze de sera”, avertizeaza textul petitiei.

Mobilizarea cetatenilor, in ultimele zile, impotriva procedeului de exploatare a gazului de sist nu este intamplatoare. In aceasta primavara, grupul american Chevron ar urma sa inceapa forajele in Romania, dupa ce a castigat in anul 2010 licitatii pentru trei perimetre cu o suprafata totala de 2700 de kilometri patrati. Terenurile vizate sunt in judetele Bihor, Vaslui si Constanta, iar primele foraje se pregatesc in zona municipiului Barlad.

Denumirea de „gaze de sist” desemneaza gazul metan acumulat in structuri geologice situate la mare adancime, foarte dificil de accesat. Tehnologia fractionarii (fracturarii) hidraulice, care ar urma sa fie aplicata in Romania, este deja contestata in tari cum ar fi SUA si Marea Britanie, unde au aparut efecte secundare periculoase. Aceasta tehnologie presupune pomparea la mare adancime a milioane de litri de apa, amestecata cu nisip si cu substante chimice care dizolva rocile, pentru a elibera gazele de sist.

In statele americane New York si Pennsylvania, au fost situatii in care locuitorii din zonele adiacente exploatarilor au dat foc, demonstrativ, apei de la robinet, contaminata cu gaz metan.

Explozii declansate la trei kilometri adancime

Fractionarea hidraulica presupune si declansarea unor explozii la adancimi de pana la trei kilometri, lucru extrem de periculos in zone cu risc seismic. In regiunea Lancashire (Marea Britanie), forajele au fost oprite, existand indicii ca fracking –ul, adica tehnologia fractionarii hidraulice ar declansa cutremure, dupa ce au fost inregistrate mai multe miscari seismice de mica amploare. De asemenea, in statul american Oklahoma, unde exista foarte multe exploatari prin fractionare hidraulica, in anul 2010 au avut loc 1.047 de cutremure, in conditiile in care, inainte de inceperea exploatarilor, se inregistrau doar circa 50 de seisme pe an.

In ciuda acestor informatii, Romania permite exploatarea gazului de sist prin fractionare hidraulica. „Operatiunile noastre se concentreaza in doua zone: Barlad si Dobrogea. Prima sonda de explorare va fi sapata la Barlad in a doua parte a anului viitor, iar din 2013 avem in plan saparea a opt sonde in Dobrogea“, anunta anul trecut Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.

Iar dupa cum se stie, zona Barladului este in vecinatatea celei mai active regiuni seismice a Romaniei – zona Vrancea.

Miscarile seismice si poluarea pun in pericol nu doar teritoriul Romaniei, ci si pe acela al statelor vecine. Anul trecut, Bulgaria aceeptase o exploatare similara celei din Romania, tot prin intermediul firmei Chevron, dar in luna ianuarie guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenta de explorare, iar Parlamentul bulgar a adoptat o decizie ce interzice exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Bulgarii au interzis metoda fractionarii hidraulice

Contrariati de ingaduinta autoritatilor romane, cetatenii bulgari au organizat chiar un miting de protest, in fata sediului Ambasadei Romaniei de la Sofia. Actiunea s-a desfasurat la data de 26 ianuarie. „Speram ca ne vor auzi mai multi romani si ca vom lupta impreuna impotriva acestui pericol. Este o situatie urgenta, fiindca inceperea extractiei prin fracturare este planuita in februarie si daca va incepe, nu va mai putea fi oprita! Problema este ca romanii nu sunt deloc informati cu privire la aceasta situatie grava. Este nevoie de oameni care sa ia atitudine si in Romania! Daca exploatarea gazelor din sisturi va fi permisa in Romania, munca noastra a fost in zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnica din Sofia.

Bulgarii sunt ingrijorati mai ales de posibilele exploatari de gaze din Dobrogea – una dintre ele fiind pozitionata langa Vama Veche, la numai sapte kilometri de frontiera romano-bulgara.

In Romania, pana in acest moment, opinia publica nu pare sa fi sesizat adevarata gravitate a proiectului de exploatare prin fractionare hidraulica.
Partidul Verde din Romania, membru al Verzilor Europeni, a adresat o scrisoare premierului Emil Boc, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti, in care semnaleaza pericolele acestei initiative economice.

Elementele incluse in textul scrisorii au fost prezentate, pentru Green Report, de presedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane: “Procedeul utilizeaza cantitati enorme de apa, care epuizeaza sursele necesare agriculturii si activitatilor sociale. Este o metoda care se sustine economic doar prin spijin acordat de stat (scutiri de taxe si impozite, redevente scazute), o gandire economica cu care nu putem fi de acord. Aceste activitati desfasurate in beneficiul unor companii private vor fi suportate de cetatenii Romaniei, atat ca si costuri, dar si ca efecte toxice. Prin caracterul transfrontalier al mediului natural, vor fi afectate si statele vecine. De asemenea, aceasta competitie neloiala fata de investitiile in tehnologiile regenerabile – vitale pentru combaterea schimbarilor climatice, afecteaza si tintele propuse pentru diminuarea emisiilor de bioxid de carbon asumate la nivel european”.

Tema a fost propusa de Georgeta Ionescu, geolog si vicepresedinte al Partidului Verde, initiatorul petitiei.

Inginerul geolog Iustin Andrei, fost cercetator in cadrul Institutului Geologic al Romaniei, a declarat pentru Green Report ca “exista si alte procedee de extragere a gazului de sist, nu doar fractionarea hidraulica”. Potrivit acestuia, metoda aleasa pentru extragerea gazului ar trebui propusa de firma straina statului roman, pentru a fi aprobata, dar numai dupa stabilirea exacta a perimetrelor in care exista gaz de sist. Geologul Iustin Andrei a precizat ca, potrivit informatiilor sale, zona Barlad nu ar fi bogata in asemenea zacaminte. In schimb, exista asemenea resurse in sudul Dobrogei si in judetul Ialomita.

De asemenea, ar exista gaz metan si in platoul continental al Marii Negre, dar exploatarea lui ar fi de cateva ori mai scumpa decat in cazul zacamintelor terestre.

Mihai Diac

Foto: coto2.wordpress.com/2010/06/17/film-challenges-safety-of-u-s-shale-gas-drilling/

Citeste si:

Anglia: Cutremure provocate de exploatarea gazului de sist

Chevron va incepe forajul pentru explorarea gazelor de sist in a doua parte a anului viitor
 

spot_img

Ultimele știri