Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazeta de Sud: Protectia mediului ca-n Germania si Cehia

Dupa doi ani in care expertii de mediu din Oltenia au fost asistati de specialisti germani si cehi, doljenii fac din ce in ce mai multi pasi spre nivelul redus de poluare impus de reglementarile Uniunii Europene.

In ultimii ani, pentru proiectele de Twinning din Romania pentru segmentele de mediu, Comisia Europeana a acordat aproximativ 12 milioane de euro. Din aceasta suma, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova a cheltuit 1.250.000 de euro, bani accesati prin Programul PHARE 2004. La acestia s-au adaugat o cofinantare de aproxiamtiv 52.000 de euro. Proiectul de Twinning romano-germano-ceh – „Implementarea si aplicarea acquis-ului de mediu cu accent pe IPPC (Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii)” – a fost implementat pe o perioada de doi ani (2005-2007). Obiectivul general al proiectului ARPM a fost sa ofere asistenta ARPM, Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (AJPM) si Garzii de Mediu (GM) in realizarea sarcinilor lor zilnice si a activitatilor specifice din sectorul IPPC, pentru a intari capacitatile si abilitatile adminstrative, de monitorizare si de realizare a procesului de implementare a acquis-ului de mediu la nivel regional si local.

Colaborare romano-germano-ceha

In cei doi ani de implementare au fost desfasurate intalniri de lucru cu tematica stabilita de parteneriatul romano-germano-ceh dupa un proces de evaluare a institutiilor romanesti vizate pe mai multe activitati – legislatie, managementul deseurilor, calitatea aerului, autorizarea integrata, protectia naturii, substante chimice periculoase, planificare de mediu, instrumente structurale. La acestea au participat atat experti din cadrul ARPM Craiova, cat si reprezentantii firmelor vizate, carora li s-au oferit solutii adaptate la problemele proprii de mediu. „In cei doi ani, peste 570 de participanti romani au luat parte la workshop-urile organizate, numarul expertilor internationali implicati fiind de 40”, a declarat Franz Ellerman, lider de proiect, reprezentantul Ministerului Mediului din Germania, la sedinta de finalizare a proiectului.

Masuri pentru protectia mediului si a sanatatii

„Finalizarea acestui proiect reprezinta optimizarea in ceea ce priveste monitorizarea instalatiilor cu posibil impact asupra mediului, dat fiind ca ARPM Craiova are in sarcina autorizarea, in sensul functionarii in siguranta pentru protectia mediului, a Combinatului Chimic Dolj, a Depozitului ecologic de deseuri de la Mofleni, cat si a incineratorului de deseuri periculoase”, a declarat Monica Mateescu, directoarea executiva a ARPM Craiova.

Potrivit acesteia, monitorizarea se face cu raportare anuala la Bruxelles atat a Regulamentului pentru principalele emisii poluante, cat si a masurilor impuse si a stadiului realizarii in ceea ce priveste conformarea, respectiv aducerea instalatiilor industriale la un nivel redus de poluare impus de legislatia UE prin directivele cu caracter obligatoriu. Acestea au ca finalitate atat protectia mediului, cat si a sanatatii. „Cum functioneaza in Germania si Cehia, tot asa trebuie sa functioneze si la noi”, a adaugat Mateescu, care a explicat ca, auzind solutiile oferite de expertii europeni, reprezentantii marilor firme si-au dat seama ca trebuie sa se supuna regulilor de mediu, mai ales ca in curand vor fi vizitati si de comisari europeni.

Ce este Twinning-ul?

Twinning-ul este un instrument important de asistenta premergatoare aderarii la UE ce urmareste sprijinirea statelor candidate in dezvoltarea unor administratii eficiente si moderne, cu structurile, resursele umane si abilitatile necesare implementarii acquis-ului comunitar la acelasi standard ca in statele membre.

Pentru ami multe informatii viziteaza Gazeta de Sud

spot_img

Ultimele știri