Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazeta de Sud: Remuneratia, solutia la colectarea deseurilor

Pentru a convinge cat mai multe persoane sa se implice în depunerea si colectarea deseurilor din echipamente electrice si electronice e nevoie de un stimul financiar.

In Dolj, exista, in prezent, noua operatori economici care au autorizatii de colectare, reciclare si tratare a DEEE (Deseurilor din Echipamente Electrice si Electronice). „Patru dintre acestia au pe stoc 40 de tone de DEEE“, a declarat Dumitru Toma, reprezentantul Garzii de Mediu Dolj, la conferinta euroregionala „Deseuri din echipamente electrice si electronice, inclusiv surse de iluminat“, organizata ieri, la Craiova.

Banii oferiti nu acopera nici cheltuielile de colectare

Motivul pentru care consumatorii doljeni nu se înghesuie sa se debaraseze de aparatura electrica si electronica veche este simplu. „În primul rand, puterea de cumparare este foarte scazuta. Persoane din mediul rural au echipamente electrice si electronice vechi de 20-30 de ani, de care se despart cu greu“, a adaugat Dumitru Toma, care a precizat ca, pentru a renunta la respectivele obiecte, oamenii trebuie sa fie stimulati. Afirmatia a fost sustinuta si de alti participanti la conferinta organizata de Centrul National pentru Dezvoltarea Durabila a Societatii (CNDDS). „Interesul scazut pentru programele de colectare si reciclare este cauzat de lipsa de cunoastere a fenomenului. Solutia ar fi ca, in afara de afise, sa fie dati si bani pentru cei care au strans“, a explicat Mihai Posedaru, directorul executiv al Eco Tic (organizatie colectiva de gestionare a DEEE din domeniul IT&C si al electronicelor de consum). Asta, deoarece, potrivit reprezentantilor unei firme de colectare din Valcea, „pe langa faptul ca nu exista o mediatizare corespunzatoare, remuneratia, în cele mai multe cazuri, nu acopera nici macar cheltuielile de colectare“.

Pentru un mediu mai curat trebuie sa reciclam deseuri

Conferinta de la Craiova a fost cea de-a doua organizata în Romania. „Este o conferinta care doreste sa puna fata in fata atat reprezentantii asociatiilor care se ocupa de gestionarea deseurilor, cat si pe cei ai firmelor de colectare si ai autoritatilor locale din regiune“, a spus Ionut Georgescu, reprezentantul CNDDS, care a subliniat ideea potrivit careia pentru a avea un mediu mai curat trebuie sa colectam si sa reciclam cat mai multe deseuri.
 

spot_img

Ultimele știri