Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

GBI 2011:  45% dintre companii au implementat  masuri conforme programului 20/20/20

Doar 45% dintre companiile inscrise in Greeen Business Index 2011 (GBI 2011) au intreprins actiuni in vederea prevederilor UE cu privire la programul 20/20/20. De asemene, 21% au intreprins masuri in mod partial, in timp ce , aproximativ 34% din respondentii au declarat ca nu au intreprins astfel de actiuni.

Dioxidul de carbon este printre cele 6 gaze cu efect de sera, mentionate in Protocolul de la Kyoto, raspunzatoare de “efectul de sera”. Acesta este produs la arderea tuturor combustibililor fosili (petrolul, gazul natural, carbunele etc.).

Reziduurile de CO2 generate de arderea carbunelui sunt de circa doua ori mai mari decat cele rezultate in urma arderii gazului natural, arderea petrolului genereaza mai putin decat carbunele, dar mai mult decat gazul natural.

Din punctul de vedere al combustibililor clasici folositi, respondentii utilizeaza combustibili fosili 29% in Industrie/Productie și 15% in Servicii/Comert, combustibili gazoși 82% in Industrie/Productie, respectiv 81% in Servicii/Comert, combustibili lichizi 41% in Industrie/ Productie și 44% in Servicii/Comert.

Biomasa/biocombustibili sunt folositi de 35% dintre companiile din Industrie/Productie și de 19% dintre cele din Servicii/Comert. Sursele regenerabile sunt folosite de 24% dintre respondetii din Industrie/Productie, respectiv 4% de cei din Servicii/Comert.

Apa geotermala nu este folosita de niciunul dintre respondenti.

De asemenea, peste 94% din respondenti se declara preocupati de reducerea consumului de combustibili și a impactului asupra mediului inconjurator. Contorizarea consumului de combustibil este realizata de 94% dintre companiile chestionate din Industrie/Productie și de 78% dintre cele din Servicii/Comert.

Pentru 55% din totalul respondentilor din ambele ramuri, factura la combustibil nu permite identificarea componentelor de mediu.

Raportul Green Business Index 2011 este un produs al Green Business Index, singurul proiect de evaluare gratuita a responsabilitatii de mediu a companiilor din Romania.

Rezultatele acestui raport au fost generate din chestionarea companiilor inscrise in Green Business Index. Pentru a intra in clasament, 68% dintre companiile participante au completat online rubricile chestionarului editiei 2011, pe pagina proiectului – www.gbindex.ro.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri