GE aduce turbine de 30 milioane USD in parcul eolian Cerna

GE a instalat in Romania 269 de turbine eoliene

Lider pe piata romaneasca si est-europeana a furnizorilor de tehnologie in sectorul energiei regenerabile, General Electric (GE) va livra 7 turbine eoliene, in valoare de 30 milioane USD, pentru parcul eolian Cerna din Tulcea, potrivit reprezentantilor companiei.

Tranzactia  a fost anuntata de GE, astazi, in cadrul conferintei comerciale a European Wind Energy Association (EWEA) din Viena, Austria, iar proiectul apartine celor de la Energia Verde Ventuno, o companie romaneasca infiintata in acest scop.

 

Proiectul Cerna este cel mai recent exemplu al implicarii noastre in sustinerea cresterii sectorului energiei eoliene in Romania si pe teritoriul Europei de Est” a declarat Stephan Ritter, director general al Diviziei de energie regenerabila GE.

Proiectul de la Cerna include 7 turbine eoliene de la GE care vor aduce 17,5 megawati de energie curata in sistemul national energetic si un contract de service complet pe termen de 10 ani.

Pana acum, GE a instalat in Romania 269 de turbine eoliene, dintre care 240 se afla in parcul eolian Cogealac/Fantanele, iar restul in alte parcuri eoliene din Romania, printre care se numara Mireasa, Silistea ori Pantelimon.

Energie din vant, suficienta  pentru 7.000 de case

Energia produsa in parcul eolian Cerna va fi suficienta pentru alimentarea a aproximativ 7.000 de locuinte romanesti, in momentul intrarii sale in functiune, pe parcursul acestui an.

La Fantanele/Cogealac se produce anual energie suficienta pentru 1 milion de gospodarii

Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice, iar finantarea pentru construirea parcului eolian a fost asigurata de o importanta banca comerciala europeana si de catre Quercus Assets Selection.

Cel mai mare proiect eolian de pe uscat din Europa

Proiectul Cerna valorifica prezenta tot mai mare a tehnologiei GE in Romania. GE a livrat turbine eoliene pentru parcul eolian Fantanele/Cogealac cu o capacitate de 600 MW, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, care a intrat integral in functiune si produce suficienta energie pentru a alimenta peste 1 milion de locuinte romanesti in fiecare an”,  sustin reprezentantii GE.

La Cogealac sunt in functiune toate cele 240 de turbine eoliene de 2,5 MW de la GE, inclusiv turbina cu numarul 1.000 din clasa de 2,5 MW instalata de GE la nivel global. Tehnologia GE este prezenta prin restu de 29 de turbine si in  alte parcuri eoliene din Romania, Mireasa, Silistea, Galbiori, Baia, Horia si Pantelimon.

 

 

 

spot_img

Ultimele știri