Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cercetătorii din Germania au remarcat declinul populației de fluturi, albine și furnici

Testele realizate în mai multe regiuni din Germania de două instituții din domeniul protecţiei mediului au arătat că populația de albine sălbatice înregistrează o scădere cu 52%, iar 96% dintre speciile de gâze care trăiesc în apropierea lacurilor şi râurilor sunt în declin. Cauze se pare că este utilizarea în exces a pesticidelor.

Fluture monarh

Numărul total al insectelor zburătoare a scăzut cu peste 75% în ultimele trei decenii, iar detaliile analizei confirmă tendinţa accentuată din ultimii ani. Testele realizate în mai multe regiuni din Germania indică un declin masiv al populaţiei de insecte, în special în rândul albinelor sălbatice, furnicilor, viespilor, muştelor, gândacilor şi fluturilor, potrivit Agenţiei federale pentru conservarea naturii (BfN) şi asociaţiei entomologice EVK.

Spre exemplu, în ceea ce priveşte albinele sălbatice, se înregistrează o scădere cu 52% a numărului de exemplare în cazul tuturor speciilor. De asemenea, 96% dintre speciile de gâze care trăiesc în apropierea lacurilor şi râurilor sunt în declin.

Nu toate speciile se împuţinează însă, există şi exemple izolate de insecte, cum ar fi unele feluri de libelule, care beneficiază de refacerea cursurilor de apă sau de pe urma încălzirii globale.

EVK a analizat insecte din mai multe regiuni aflate în statele Rhine Westphalia, Rhineland-Palatinate şi Brandenburg, folosind o metodă ştiinţifică riguroasă încă din 1989.

Potrivit preşedintelui BfN, Beate Jessel, dacă insectele nu mai pot găsi un refugiu, nici chiar în zonele protejate, „este nevoie de o schimbare urgentă de direcţie în agricultură şi în politicile agricole”.

Se crede că agricultura intensivă, unde se întrebuinţează cantităţi mari de pesticide, ar fi principalul factor care contribuie la dispariţia masivă a insectelor.

Un fenomen asemănător a fost observat și în SUA. Acolo, cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer (RPI) au descoperit că biomasa insectelor din pădurea tropicală studiată a scăzut cu 60% între 1977 și 2013. De asemenea, oamenii de știință au descoperit declinuri ale populațiilor de șopârle, broaște și păsări care se hrănesc cu aceste insecte, schimbare care reflectă importanța insectelor în susținerea echilibrului lanțului trofic și al ecosistemelor.

Oamenii de știință au înregistrat un declin similar al populațiilor de insecte într-o pădure tropicală uscată din vestul Mexicului, unde între sfârșitul anilor 1980 și 2014, temperatura a crescut cu 2.4 grade Celsius, iar biomasa insectelor a scăzut cu 80%.

Un studiu recent avertiza că insectele vor trece printr-o extincție în masă din cauza schimbărilor climatice, iar în luna octombrie a anului trecut, oamenii de știință au avertizat că va urma un „Armageddon ecologic”după ce au descoperit că numărul insectelor zburătoare a scăzut cu două treimi în ultimii 25 de ani în Germania și foarte probabil în alte locuri.

spot_img

Ultimele știri